Home / Brummen-Regiobode / Alex van Hedel pleit voor sportiviteit in democratie

Alex van Hedel pleit voor sportiviteit in democratie

BRUMMEN – Burgemeester Alex van Hedel van de gemeente Brummen pleitte tijdens zijn nieuwjaarstoespraak voor sportiviteit en dan niet alleen op het sportveld. “Sportiviteit betekent ook fair play, spelregels accepteren en naleven en tegen je verlies kunnen. Sport en democratie kennen overeenkomsten.”

Van Hedel sprak de speech uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Brummen, die woensdag 2 januari werd gehouden in het gemeentehuis. Het thema was sportiviteit, een onderwerp dat Van Hedel op verschillende manieren aanstipte. Dit thema werd direct duidelijk toen Van Hedel aan het begin van de bijeenkomst in badjas een boksring betrad, om duidelijk te maken dat hij als burgervader zijn gemeente zal verdedigen. Na deze ludieke opening, die zelfs het landelijke nieuws haalde, ging hij al snel over tot een serieuzer deel van zijn toespraak.

“Sport is een thema dat ons nadrukkelijk bindt”, aldus de burgemeester. “Als gemeente willen we sport en bewegen voor alle leeftijden stimuleren en daarmee ook de leefbaarheid in de dorpen en kernen vergroten. Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, is het credo.”
Van Hedel noemde daarbij de vele vrijwilligers en sponsoren die zich samen inzetten voor de sport en sportverenigingen. Hij nam een moment om de vier bestuursleden van Stichting Sportkompas, die per 1 januari hun taken hebben neergelegd, te bedanken voor hun jarenlange inzet. Ook Marinus van Tent Beking van Sportclub Brummen en Brummen Beweegt werd genoemd, omdat hij een mooie wandelroute door Brummen heeft uitgezet.

Sportiviteit betekent volgens Van Hedel echter meer dan een lichamelijke krachtinspanning leveren. “Het betekent ook tegen je verlies kunnen in brede zin, het betekent ook eerlijk en ruiterlijk zijn, het betekent ook fair play. Het betekent spelregels willen accepteren en naleven en het betekent het accepteren van het oordeel van de scheidsrechter”, sprak de burgemeester, waarbij hij de vergelijking trok met het voetbalveld waar de beslissing van een scheidsrechter nog nooit middels een referendum is voorgelegd aan de toeschouwers. “Hoe interessant kan de vergelijking zijn tussen het wel of niet toepassen van referenda binnen de sport en bij overheidsbeslissingen. Bij het één accepteert men de beslissing van de scheidsrechter, bij het ander bepleit men het invoeren van een ‘correctief bindend referendum’.
Van Hedel liet merken weinig te zien in referenda. “Wel zie ik een nadrukkelijke taak om onze democratische kennis en vaardigheden te verbeteren. Zoals we onze kinderen thuis en op school de spelregels leren van diverse sporten, kunnen we hen ook onze democratische kennis en vaardigheden leren. Sportief, eerlijk, ruiterlijk en verlies kunnen accepteren. Sport en democratie kennen overeenkomsten.”

Lees ook

Nieuwe regeling burgerparticipatie

KLARENBEEK – Eind vorig jaar heeft de gemeente Apeldoorn een nieuwe regeling voor dorps- en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.