Home / Alle-Regiobode / Actiegroepen maken website voor protest tegen Lelystad Airport

Actiegroepen maken website voor protest tegen Lelystad Airport

REGIO – Stichting Red de Veluwe heeft vrijdag 11 januari een website gelanceerd waar inwoners van Oost Nederland makkelijk een zienswijze in kunnen dienen voor de laagvliegroutes van Lelystad Airport. De actievoerders hopen daarmee een massaal protest uit te lokken.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bereidt de opening van Lelystad Airport in april 2019 voor. Hiervoor is een ontwerp van de aansluitroutes op het hogere luchtruim voor de luchthaven opgesteld. Sinds vrijdag is dit ontwerp officieel ter inzage in een zogenoemde internetconsultatie en kan iedereen zijn of haar mening uiten in een zienswijze. ‘Het ministerie is op zoek naar verbeterpunten op dit ontwerp binnen de geldende uitgangspunten van het Kabinet’, schrijft de overheid over de internetconsultatie.
De actiegroep Red de Veluwe gaat voorop in het protest tegen de plannen voor laagvliegroutes van en naar het nieuwe Lelystad Airport en hoopt dat veel inwoners van Oost Nederland gaan protesteren. Daarom is de site www.zienswijzelelystadairport.nl in het leven geroepen, waarop een voorbeeld-zienswijze te downloaden is.

Hoewel de Veluwse actiegroep weinig vertrouwen heeft in het effect van de internetconsultatie, werd niets doen als optie verworpen. Vandaar dat Red De Veluwe ook namens andere actiegroepen de website heeft geopend met een publieksvriendelijke zienswijze. Woordvoerder Jaap Kloosterziel: “Wij gaan als actiegroep natuurlijk zelf ook een zienswijze indienen, maar die gaat erg in op de details. Lelystad is een heel ingewikkeld en technisch dossier. Voor de bewoners hebben we een compacte versie van de zienswijze online gezet, die mensen helemaal of ten dele kunnen overnemen en waar ze natuurlijk ook eigen meningen aan toe kunnen voegen.”
Kern van de zienswijze is een aanklacht tegen de nergens ter wereld gehanteerde lange laagvliegroutes. Deze routes zijn nodig omdat het Nederlandse luchtruim tjokvol is en het Lelystad-verkeer onder het Schiphol-verkeer door zal moeten. Dat betekent veel lawaai, extra uitstoot en veel risico’s in grote delen van Oost Nederland, zowel over woongebieden als over natuurgebieden zoals de Veluwe en de Weerribben. De milieu-effecten en de economische gevolgschade voor het toerisme zijn onvoldoende in beeld gebracht, zo betogen de actiegroepen.
Het is nog tot 21 februari mogelijk om zienswijzen in te dienen. In deze periode houdt het ministerie in de hele regio ook informatie avonden. Zo is er op donderdag 14 februari van 18.00 tot 21.30 uur een bijeenkomst in Theater Orpheus in Apeldoorn.

zienswijzelelystadairport.nl
internetconsultatie.nl/lelystadairport

Lees ook

Business & Shopping: Corbeek Tweewielers viert jubileum met E-bike Opstapdagen

DIEREN – Het is al weer 12,5 jaar geleden dat Michel Corbeek zijn eigen zaak …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.