Home / Rheden-Regiobode / Zutphensestraat Spankeren blijft voorlopig 80 kilometerweg

Zutphensestraat Spankeren blijft voorlopig 80 kilometerweg

SPANKEREN – De snelheidsverlaging van de Zutphensestraat (N348) bij Spankeren heeft geen zin, meldt de provincie Gelderland. Uit een proef blijkt dat zowel aanwonenden als weggebruikers ontevreden zijn en de verkeersveiligheid er niet op vooruit gaat.

Tussen oktober 2017 en oktober 2018 heeft provincie Gelderland een snelheidsproef uitgevoerd op verzoek van bewoners, gemeente Rheden en Provinciale Staten omdat zij bezorgd zijn over de verkeersveiligheid. In deze periode is de snelheid op de Zutphensestraatweg verlaagd van 80 naar 70 kilometer per uur, zonder dat de weg aangepast is. Bewoners en gebruikers van de weg hebben gedurende het afgelopen jaar meerdere malen een enquête ingevuld over de beleving van deze snelheidsverlaging. Daarnaast zijn het gedrag en de snelheid gemeten met meetapparatuur.

De proef is nu afgelopen en de voorlopige conclusie is dat alleen een snelheidsverlaging geen verbetering geeft voor de verkeersveiligheid. Ook blijken aanwonenden en weggebruikers ontevreden over de snelheid van 70 kilometer per uur. Aanwonenden geven de voorkeur aan een snelheid van 50 kilometer per uur, terwijl de weggebruiker liever 80 kilometer per uur handhaaft.
De definitieve conclusies van het onderzoek komen over enkele maanden. Nu de proef is afgelopen, wordt de oude situatie hersteld en geldt op de Zutphensestraat weer een snelheid van 80 kilometer per uur. De oude borden worden verwijderd.

Het groot onderhoud voor de Zutphensestraatweg staat gepland voor 2022. Dan wordt door de Provincie ook gekeken naar maatregelen die de weg en veiligheid kunnen verbeteren, zoals aanpassingen in de weginrichting en eventuele verlaging van de maximum snelheid. Bij de verkenning hiervan worden ook aanwonenden en de gemeente betrokken. Deze verkenning start volgend jaar, aansluitend op de evaluatie van de proeven.

Lees ook

Nieuwe bestuursleden voor Rhedens Dorpsbelang

RHEDEN – Het bestuur van Rhedens Dorpsbelang gaat er anders uitzien. Er is een nieuw …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.