Home / Doesburg-Regiobode / Zonnepanelen voor hutjes Oeganda

Zonnepanelen voor hutjes Oeganda

DOESBURG – Dankzij vele Doesburgers schijnt er in een zeventigtal hutjes in Nsanvu in Oeganda voor het eerst iedere avond een lamp. En dat is bijzonder, want er is daar geen elektriciteit en stromend water. Dankzij een klein zonnepaneel kunnen de inwoners nu elke avond een flinke ledlamp laten branden.

Henny Slokker uit Doesburg streeft ernaar om nog voor de klok 12 uur slaat op 31 december het aantal hutjes met licht te verdubbelen, dus honderdveertig stuks. “Doe vanavond even drie minuten alle lichten uit en je weet direct hoe fijn het is om een lamp aan te kunnen doen”, aldus Slokker. Een complete set van zonnepaneel, lamp en accu kost 27 euro.
In oktober is Henny Slokker, op eigen kosten, voor de tweede keer vanuit Doesburg naar Oeganda gereisd om te helpen met de opzet van een micro-kredietgroep, tien watertanks en de renovatie van een school. Slokker: “Ik geef de lichtsets aan de mensen van de Saving Group die dit jaar, na mijn bezoek, met microkrediet zijn begonnen. De mensen die een lamp willen hebben, krijgen 40 procent korting en betalen de rest in 18 maanden terug. Van dat bedrag kunnen weer nieuwe Solar Power-sets worden gekocht. Voor de kinderen is het belangrijk dat ze nu bij kunstlicht kunnen leren. En de volwassenen kunnen hierdoor nog wat werken in de avond. Geld voor batterijen of voor lampolie hebben ze niet. Dit is de enige mogelijkheid om toch betaalbaar ’s avonds een licht te kunnen aansteken. Wat delen van onze overvloed is een cadeau voor ons en voor hen.”

tel. 0313 – 769069
hslokker1@xs4all.nl

Lees ook

Expositie ‘Kom je spelen?’ geopend in Doesburg

DOESBURG – Zaterdag 19 juni werd de expositie ‘Kom je spelen ?’ geopend in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.