Home / Brummen-Regiobode / Winterse stoombeleving op de Veluwe

Winterse stoombeleving op de Veluwe

BEEKBERGEN – Op woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 december rijdt de stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij VSM voor de laatste keer dit jaar. Tijdens deze winterritten kan jong en oude de winterse Veluwe vanuit een comfortabel verwarmde stoomtrein beleven.

De trein vertrekt om 11.45 uur uit Beekbergen en om 12.45 uur uit Apeldoorn. Vervolgens voert de reis om 13.10 uur vanuit Beekbergen naar Eerbeek en terug. Het ritje met de stoomtrein is helemaal compleet met een bezoekje aan de stationsrestauratie voor een hete chocolademelk, glühwein of een ander drankje. Die zijn óók tijdens de rit te verkrijgen in het nostalgische restauratierijtuig dat meerijdt in de trein.

Wanneer de locomotief dampend en puffend klaarstaat langs het nostalgische perronnetje, komen witte stoompluimen onder de historische rijtuigen vandaan. Deze worden nog ouderwets verwarmd met stoom uit de grote stoomlocomotief. Dan klinkt het vertreksein voor een winterse beleving zoals in vroeger dagen. De locomotief en haar sleep aan ouderwetse rijtuigen hullen zich tijdens het vertrek in wolken van stoom. Binnen in de versierde ruituigen is het inmiddels al warmer geworden, terwijl de trein met een rustig gangetje langs de winterse akkers en weiden en door het bos rijdt. Daarbij klinkt keer op keer de stoomfluit.

De winterritten zijn traditioneel de laatste stoomritten van het seizoen. Na de laatste rit gaan de stoomlocomotieven van de VSM voor enkele maanden de loods in en is er tijd voor grote werkzaamheden of gepland groot onderhoud. De vakkundige vrijwilligers van de VSM zorgen er in die periode voor, dat ze in het nieuwe jaar weer hun ritten kunnen uitvoeren.

Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de conducteur in de stoomtrein, aan het loket in het stationsgebouw in Beekbergen of te bestellen via de website www.stoomtrein.org. Dagkaarten kosten 16 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen van vier tot en met elf jaar.

www.stoomtrein.org

Lees ook

Afscheid van ds. Kees Bochanen bij de Ontmoetingskerk

DIEREN – Op de prachtige zonnige zondag 13 juni heeft de protestantse gemeente Dieren afscheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.