Home / Brummen-Regiobode / Willy Schoonhoven heeft beste vogel Open Kampioen van Apeldoorn

Willy Schoonhoven heeft beste vogel Open Kampioen van Apeldoorn

LOENEN – Vol spanning zaten 36 vogelkwekers uit de regio vrijdag 30 november rond 20.00 uur in de zaal van de Brink in Loenen te wachten op het verlossende woord van voorzitter Adrie Groen vn de organiserende vereniging Vogelvreugd. Het is altijd een grote eer om de mooiste vogel te bezitten van een deze Open Kampioen van Apeldoorn. Deze titel viel dit jaar Willy Schoonhoven uit Eerbeek ten deel, met een kleurkanarie isabel-geel. Dit vogeltje scoorde maar liefst 94 punten. Hij was de beste van 324 vogels die werden ingezonden.

Ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van de Loenense vogelvereniging Vogelvreugd tekende deze club voor de (omvangrijke) klus van het organiseren van de Open Kampioen van Apeldoorn. Kwekers van verenigingen uit Eerbeek, Loenen en regio Apeldoorn lieten zich hiervoor inschrijven.
Voorzitter Groen liet bij de opening van de show in De Brink in Loenen eerst de geschiedenis van de Loenense club de revue passeren. Vogelvreugd is in 1953 opgericht voor kwekers uit Loenen en Beekbergen. Eerst als vogelclub De Vogelvrienden. Toen was er ook de jeugdvogelvereniging Het Goudhaantje. Na het samengaan van beide verenigingen kwam de naam Vogelvreugd. De eerste 25 jaar was er een grote bloei van de club. In 1981 was de eerste grote gezamenlijk Watervalshow en later om de vijf jaar de Kampioen van Apeldoorn. Volgens Groen is er veel veranderd in het keursysteem en niet iedere kweker is gelukkig met de wijzigingen.

Het geduld van de kwekers werd nog even op de proef gesteld door de huldiging van twee leden. Oud Loenenaar Ep Zwerus uit Apeldoorn was vijfentwintig jaar lid. Hij kreeg veel lof toegezwaaid voor zijn vele werkzaamheden voor de club en de hulp aan oud-voorzitter Ap van Veelen die nog graag vogels hield maar dit wegens zijn gezondheid bijna niet kon. Hij kreeg de zilveren speld van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers opgespeld.
Wim Theloosen, voorzitter van het district Gelderland van de Vogelbond, huldigde voorzitter Groen voor vijftig jaar lidmaatschap en speldde hem de gouden insigne op. Willy van Schoonhoven had voor Groen een geschenk; een oorkonde behorende bij het erelidmaatschap van Vogelvreugd. Hij was hier zeer blij mee. Voor zijn vrouw Helma waren er bloemen.
Daarna was het tijd voor de bekendmaking van de kampioensprijzen. De winnaars zijn: Kanaries Lipochroom zonder rood: W. Schoonhoven 92 punten, Kanaries Melanine met rood: G.J. Jansen 92punten, Kanaries Melanine zonder rood: W. Schoonhoven 94 punten (Algemeen kampioen), Postuurkanaries: G. Weenink 94 punten, Kanaries Fife Fancy: H. Bouwmeester 94 punten, Tropen/grondvogels: G. Kluin 92 punten, Gouldamadines: C. Balk 92 punten, Parkieten/grote parkieten: H. Hofman 93 punten, Jeugd: Jordi Kluin, 90 punten.

Het publiek kon genieten van een kleurrijke gevarieerde show. Niet alleen kanaries en parkieten waren te zien, maar ook fraai driekleurglansspreuwen, goldamadines in de meest bonte kleuren maar ook barmsijsjes en ook de ‘gewone’ huismus die thans in volières worden gekweekt. Het was er allemaal op de met zorg opgezette show met groen, bloemen en een herfsttafereel.

Lees ook

Zwaar vuurwerk aangetroffen

EERBEEK – Een 26-jarige man uit Eerbeek is woensdag 23 juni aangehouden voor handel in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.