Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Film figuranten in de Loenermark

Retrospectief: Film figuranten in de Loenermark

Ruim veertig jaar geleden was de Loenermark het decor voor een film. In maart 1976 kwam een complete ploeg naar Loenen om hier een deel van de geplande film te gaan draaien. Het bosgebied was blijkbaar een geschikte plek om hier een aantal meters op te nemen. Een team was bezig met een regisseur om een locatie te vinden voor de film Tocht door het duister. Een soort oorlogsfilm. Medewerkers van het Loenense bos werden door D. Rozenboom, die toen het beheer had van het Loenense bos en de Loenermark, benaderd of zij mee wilden doen aan de film. Zij hoefden weinig teksten te spreken, maar alleen wat bezig zijn. De mannen hadden er wel oren naar. Zij waren altijd wel in voor een verzetje. En als je daar mee bezig was hoefde je ook niet te werken.
In die tijd was het in het bos hoofdzakelijk handwerk. Motorzaag werd nog maar weinig gebruikt. De mannen werkten gewoon met span- en trekzaag en bijl.
In de film moest een stukje voorkomen dat de mannen onder dwang aan het werk waren. Klaas Modderkolk had de rol van opzichter. Hij kreeg een geweer en moest hier dreigend wijzen naar de mannen die onder zijn druk flink moesten doorwerken. De zagers, Drikes Bourgonjen en Gerrit Klomp, waren hier meer druk mee. Alles moest natuurlijk serieus lijken. Het is niet duidelijk welke rol Teunis van de Sprenge, die hier toekijkt, heeft. De boswerkers stoorden zich niet aan de cameramensen en de opnameleider. Het verliep allemaal naar wens.
In die jaren was er een grote ploeg mannen, hoofdzakelijk uit Loenen, hier aan het werk. De bosbeheerder wilde toen een ‘net bos’. Het bosgebied was toen nog eigendom van de gemeente Apeldoorn. Het gebied dat ruim 1200 hectare groot was, was een bos dat geld moest opleveren. Een productiebos. Een gebied met kaprijpe bomen werd kaal gemaakt. Zelf de stobben werden gerooid. Een grote klus, maar men wilde per se een schoon terrein waarin de kleine larix, douglas of andere soorten boompjes werden geplant. Na verloop van jaren werd dit al uitgedund en leverde de dunne stammetjes die overbodig waren al enige winst op. Onder het beheer van Rozenboom kreeg de Loenermark een verharde doorgaande weg met enkele zijwegen naar het Keizand en de Zilvense Heide. Ook werd toen de schaapskooi gebouwd.

Lees ook

Foi, Foi: Verzoapen fietse

In de vakantietied gebeurt d’r altied van alles. Ieder joar heur ik weer verhalen. Op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.