Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De Roskam in Worth Rheden

Retrospectief: De Roskam in Worth Rheden

Deze week kijken we in deze rubriek naar een markant pand in Worth Rheden. Al in 1634 stond er een herberg op de plek van wat tegenwoordig Sandton Hotel de Roskam is. Verschillende keren van nieuwbouw resulteerden rond 1900 in het huidige gebouw, een ontwerp van de beroemde architect Jos Th. J. Cuypers. Het gebouw werd opgetrokken in de toentertijd zeer populaire Chaletstijl, duidelijk geïnspireerd door de bouwwijze uit de Alpenlanden. Aan de voet van de hellingen van de Veluwezoom nog enigszins op z’n plaats, is het een bouwstijl die in ons land redelijk weinig voorkomt, al was het zoals gezegd aan het begin van de twintigste eeuw een tijdje in de mode.

De Roskam stond aan de doorgaande weg tussen Arnhem en Zutphen, in het buurtschap Worth Rheden. Groot was het niet, dat Worth Rheden. Bij een volkstelling in 1840 werd vastgesteld dat Worth Rheden 24 huizen telde, met in totaal 182 inwoners. Toch had de buurtschap tot 1945 nog een eigen postkantoor, gevestigd in wat nu restaurant De Bronkhorst is. Worth Rheden omvatte een grondgebied globaal gelegen tussen de bossen en de IJssel en tussen de Massenweg en de huidige verbindingsweg tussen A348 en de Dorpenroute.

De Roskam ligt een eindje buiten de kern van het dorp Rheden. Veel had dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw echter niet gescheeld. Er waren toen gevorderde plannen om in het gebied tussen Rheden en Velp (Worth Rheden dus) zo’n zevenhonderd woningen te bouwen. Grote bezwaren vanuit de bevolking zorgden uiteindelijk voor het afblazen van de plannen. Daarvoor moest wel tot aan de Hoge Raad gepleit worden.

De Roskam heeft nog steeds het kleine torentje met klok, dat ook op de oude foto’s al opvalt. Een ander bekend kenmerk is in de jaren tachtig van de vorige eeuw verdwenen: een grote witte stenen paddenstoel, die sinds 1949 als ijs-kiosk dienst deed. Een stel kleinere en in rood met witte stippen beschilderde paddenstoeltjes deed dienst als tafel en stoelen.

Vlak voor de eeuwwisseling onderging De Roskam een groet verbouwing en werd een nieuwe vleugel aangebouwd. In 2007 werd het onderdeel van de Sandton hotelgroep en kwam het hotel weer opnieuw tot bloei.

Lees ook

Retrospectief: Hotel Brinkhorst in Ellecom

Ellecom had in de negentiende eeuw grote aantrekkingskracht op toeristen. Vakanties speelden zich in die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.