Home / Rheden-Regiobode / Nieuwe regeling verduurzamen in Rheden

Nieuwe regeling verduurzamen in Rheden

RHEDEN – De Rhedense gemeenteraad heeft op 18 december ingestemd met twee duurzaamheidsregelingen voor woningeigenaren: de Duurzaamheidslening en de Stimuleringsregeling Nul op de Meter. Inwoners kunnen hiermee hun woning verduurzamen en de energielasten verlagen.

Deze regelingen dragen bij aan een energieneutraal, klimaatbestendig en asbestvrije gemeente Rheden, aldus de gemeente. Het aanvragen van deze regelingen kan begin januari via de website van gemeente Rheden.
Woningeigenaren kunnen bij de Duurzaamheidslening tot maximaal 25.000 euro lenen voor het treffen van energiezuinige maatregelen, zoals spouwmuurisolatie, isolatieglas en zonneboilers. Ook de sanering van asbestdaken en het afkoppelen van daken van het riool vallen onder de duurzaamheidslening.
Met de Stimuleringsregeling Nul op de Meter kunnen woningeneigenaren tot 50.000 euro lenen om hun woning naar nul-op-de-meter te krijgen. Een nul-op-de-meterwoning is een woning waarin net zoveel energie wordt opgewekt (door zon, wind of warmtepompen) als verbruikt, gemiddeld genomen over een jaar tijd.

Het aantrekkelijke van beide regelingen, aldus de gemeente, is dat woningeigenaren tegen een lage rente, ongeveer 1,5 procent, het geld lenen. Hierdoor zijn in veel gevallen de maandelijkse besparingen op de energierekening hoger dan het terug te betalen bedrag. Voor de duurzaamheidslening is 2 miljoen euro beschikbaar, voor de stimuleringsregeling Nul op de Meter 250.000 euro.
Gemeente Rheden wil in 2040 energieneutraal, klimaatbestendig en asbestvrij zijn.
Een energieneutrale gemeente is een gemeente waar de benodigde energie om te wonen, werken en te reizen, op een duurzame manier wordt opgewekt. Huishoudens nemen een groot deel van het totale energiegebruik voor hun rekening. Daarom stimuleert de gemeente haar inwoners op tal van manieren om ook van start te gaan met het verduurzamen van hun woning.

Naast energieneutraal wil gemeente Rheden ook klimaatbestendig zijn. Dit betekent dat Rheden klaar is voor de effecten van klimaatverandering: te nat, te warm en te droog weer. Woningeigenaren kunnen met deze regelingen bijvoorbeeld een groen dak aanleggen.
Uiterlijk eind 2024 moeten alle asbestdaken zijn verwijderd. En omdat het verwijderen van asbestdaken vaak prima gecombineerd kan worden met een nieuw, geïsoleerd dak, valt ook asbestsanering onder de regelingen.

Lees ook

PlusBus Rheden/Rozendaal rijdt weer

RHEDEN/ROZENDAAL – PlusBus Rheden/Rozendaal is weer in bedrijf. De vrijwilligers mogen weer passagiers vervoeren, hoewel …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.