Home / Rheden-Regiobode / Nieuwe regeling in Rheden: subsidie voor drie podia

Nieuwe regeling in Rheden: subsidie voor drie podia

RHEDEN – Het college van de gemeente Rheden wil 70.000 euro beschikbaar stellen voor een generieke podiumregeling. Dit bekent dat zowel professionele als amateurkunstenaars kunnen rekenen op een bijdrage in de kosten van de huur van een podium in K13, Studio26 en Schouwburg Theothorne.

De podiumregeling is een van de onderdelen van de nieuwe cultuurnota van 2019 en vervangt de oude Theothorneregeling, die alleen voor het Dierense podium van kracht was.
Maatschappelijke organisaties kunnen voor hun cultuurprogramma de keuze maken uit drie professionele podia in de gemeente: Schouwburg Theothorne in Dieren, K13 of Studio 26 in Velp. De programmerende organisaties, zoals het Filmhuis of Rheder-Art, krijgen rechtstreeks een financiële bijdrage. Amateurverenigingen, zoals toneelgroepen of zangkoren, krijgen subsidie via het podium in de vorm van korting op de zaalhuur.

Er komt in totaal 70.000 euro beschikbaar. Dit wordt verdeeld over de drie podia op basis van kostprijzen en het te verwachten aantal voorstellingen. De regeling wordt het eerste jaar uitgevoerd door de gemeente, die zo het gebruik van de regeling kan monitoren. De gelden worden aan de verenigingen verdeeld op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, maar de gemeente streeft wel naar een evenredige verdeling tussen de gebruikers en de podia. Na een jaar toetst de gemeente of het vooraf afgestemde aantal voorstellingen is behaald. Zo niet, dan wordt het geld daarna op een andere manier verdeeld. Het is de bedoeling dat de regeling na een jaar wordt voortgezet door Cultuurbedrijf RIQQ.

Het betreft hier een voorstel van het college, dat nog door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. Op dinsdag 15 januari wordt het onderwerp besproken in de informatieavond van de raad. In de vergadering van dinsdag 29 april neemt de raad een besluit. Daarna wordt, in samenwerking met de gebruikers, het geld verdeeld, gebaseerd op ervaringen uit afgelopen jaren.

Lees ook

Vrijwilligers Speelotheek in Dieren openen enthousiast weer de deuren

DIEREN – Tot grote vreugde van de vrijwilligers heeft de Speelotheek in Dieren heeft de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.