Home / Doesburg-Regiobode / Leerlingen delen hun speelgoed met Deelgoed

Leerlingen delen hun speelgoed met Deelgoed

DOESBURG – De Anne Frankschool in Doesburg is van start gegaan met een bijzonder project, getiteld Deelgoed. Hiervoor nemen kinderen speelgoed mee naar school dat ze niet meer gebruiken, zodat hun klasgenoten hier nog plezier aan kunnen beleven.

“Kinderen hebben gemiddeld 238 stuks speelgoed, maar spelen maar met 12. Ook zijn Nederlanders niet geneigd te leasen”, stelt De Nationale DenkTank, initiatiefnemer voor Deelgoed. De DenkTank bestaat uit jonge denkers, die maatschappelijke vraagstukken kraken. Onder hen de in Doesburg opgegroeide Eva Peet (21). Zij was één van de bedenkers van Deelgoed. Het project is bedoeld om kinderen te leren delen of leasen en tegelijkertijd de speelgoedberg een kopje kleiner te maken.

Deelgoed is speelgoed dat je deelt op school. Ouders kunnen speelgoed dat ze niet meer willen doneren aan school, waarna het speelgoed binnen een klas gerouleerd wordt. Zo heeft elk kind een gevarieerde basisset aan speelgoed en wordt de gelijkheid bevorderd. Daarbij leren ze door te delen dat zij gebruiker zijn, in plaats van bezitter van een product. De Anne Frankschool in Doesburg is de eerste school in Nederland waar het project als pilot van start gaat. Vorige week is al begonnen met de inzameling van speelgoed, afgelopen maandag vond het eerste ruilmoment plaats.

De Nationale Denktank probeert met concrete oplossingen te komen voor maatschappelijke knelpunten, die moeten worden verholpen om tot een circulaire economie te komen. Dit is een duurzame economie waarin afval niet meer bestaat. Alle materialen die in een product gaan, worden er ook weer uitgehaald en opnieuw gebruikt als het product wordt afgedankt. De deelnemers aan de DenkTank hebben tien oplossingen bedacht om de circulaire economie een zetje in de rug te geven. Eén daarvan is project Deelgoed.

Lees ook

DoesburgVertelt zoekt spullen van Ubbink

DOESBURG – Op de plek waar nu Gieterij Doesburg ligt startte Barend Ubbink in 1896 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.