Home / Rheden-Regiobode / Kevertje legt fijnsparren plat

Kevertje legt fijnsparren plat

VELP – De gemeente Rheden kapt deze winter bijna alle fijnsparren op de helling bij Buitenplaats Beekhuizen in Velp. De kapwerkzaamheden zijn noodzakelijk omdat de bomen zijn aangetast door de letterzetter, een klein kevertje met grote gevolgen.

Dit deel van het bos is niet meer te redden. Slechts enkele gezonde bomen kunnen worden gespaard. Gezonde fijnsparren kunnen door de harsvorming insecten zoals de letterzetter weren. Bij verzwakte bomen, kunnen kevers zich snel vermeerderen. De fijnsparren op deze plek zijn verzwakt door de warme winters van de laatste jaren en de droogte van deze zomer. De larven van het kevertje vreten zich vol in een gangenstelsel vlak onder de bast. Bij grote hoeveelheden larven, zoals in 2018, worden de sapstromen volledig onderbroken en sterft de boom af.
De helling wordt volgende winter (2019/2020) opnieuw ingeplant met jonge bomen. Er wordt gekozen voor verschillende soorten, voor een stabieler bos. Na enkele jaren staat er weer een gevarieerd jong bos.
Op een veilige afstand van paden blijven sommige dode bomen staan. Wanneer de bomen hun schors hebben verloren is er geen gevaar meer voor verspreiding van de kever. Staande dode bomen zijn belangrijk voor de natuur. Insecten profiteren van het dode hout en vogels eten weer deze insecten. Ook kunnen spechten nesten maken in de boom.

Lees ook

Iedereen mag meedoen aan Dierense Speeltuin Got Talent

Feest in Dierense Speeltuin bij opening natuurspeelplaats en viering 75-jarig bestaan DIEREN – Nog een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.