Home / Brummen-Regiobode / Kerstmusical van Wil Berends is groot succes

Kerstmusical van Wil Berends is groot succes

KLARENBEEK – Een grote droom van Willy Berends-Hurenkamp uit Lieren is afgelopen zaterdag en zondag werkelijkheid geworden. Zij heeft muzikale talenten en wilde graag een musical organiseren. Deze wens sluimerde al lang, tot op een dag haar dochter wees om een boekje Broodnodig dat een mooie verhaal voor een musical kon zijn. Wil verdiepte zich erin en ging er mee aan de slag. Na een aanloop van ruim twee jaar werd in ontmoetingscentrum Het Boshuis een sublieme kerstmusical op de planken gezet. Drie uur lang wist het gezelschap de bezoekers, van twee keer een volle kerk, te boeien met spel, koorzang, dans en solozang. Het thema ‘Broodnodig’ kwam ruimschoots aan bod.

Deze kerstmusical werd door een grote groep volwassenen gespeeld. Door het meespelen met deze musical werden er bruggen geslagen tussen mensen uit omliggende dorpen uit verschillende lagen van de bevolking. Klarenbeek is volgens Wil een dorp dat bindt door saamhorigheid. Vijftig jaar geleden was het niet denkbaar dit zo op te zetten tussen verschillende geloofsgemeenschappen. Nu had iedereen had er duidelijk veel plezier in.

Door de eeuwen heen is het kerstverhaal vele malen verteld en uitgebeeld. Ook in deze musical werd het kerstgebeuren op een bijzondere creatieve wijze verteld. Het speelde zich wel ruim tweeduizend jaar geleden af maar hier en daar werd het verhaal gelardeerd met een tikkeltje hedendaagse gewoontes en humor.
Louis Kolkman fungeerde in een hoek op het toneel als verteller. Met de juiste teksten en toon praatte hij de taferelen aan elkaar. In dit kerstverhaal passeerden de bekende personages de revue. De herders, vier ruwe mannen uit het veld die daar zelfs het dialect machtig waren, speelden een forse rol. Maar de grootste rol had zeker Bert Niezink, de Pater, die op zoek was naar het kerstkind en deze maar niet kon vinden in de velden van Bethlehem. De pater kreeg allerlei taken zoals het tellen van de schapen en oppassen op een kameel. De pater had het zeker niet gemakkelijk, maar ging toch door om zijn doel te bereiken.
Tussendoor waren er toepasselijk kerstliederen met begeleiding van een combo, die ook door Wil Berends bij elkaar waren gezocht. Zij maakte ook deel uit van een koor van dames en enkele heren die zongen onder leiding van Dini Scherpenzeel. Zij zongen de liedjes bijzonder verdienstelijk. Het openings- en slotlied kon worden meegezongen.

In de musical was ook plek ingeruimd voor solisten. Frans Ganzevles, Marc Huisman, Tineke Kote, Joke van Reen en Mariët Wilbrink zongen prachtige liederen zoals het bekende Haleluja. Een compliment verdiende zeker de jeugdige Marc Huisman die enkele prachtige liedjes zong, zoals Ik leef.
Aan het eind van de voorstelling werden alle medewerkenden uitvoerig bedankt. Vooral achter de schermen was hard gewerkt om alles op tijd gereed te krijgen. Terecht werd Wil Berends in het zonnetje gezet voor haar grote doorzettingsvermogen om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Er moest vaak gerepeteerd worden. Berends had altijd de regie want zij wilde niks aan het toeval overlaten. Na de bloemen en presentje werd Willy nog door Marc en de hele groep toegezonden met een toepasselijk lied.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Cultureel aanbod op Brummense basisscholen voortgezet

GEM. BRUMMEN – Het convenant Cultuureducatie, dat door alle schoolbesturen en Stichting Welzijn Brummen in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.