Home / Nieuws / Internationale vrouwengroep voor en door vrouwen

Internationale vrouwengroep voor en door vrouwen

DIEREN – Vier vrouwen, een Syrische, Afghaanse, Nederlandse en Zuid-Afrikaanse met Nederlandse ouders, kwamen vorige week donderdag bijeen in het Duynhuis in Dieren. Zij kwamen naar de derde bijeenkomst van de recent gestarte internationale vrouwengroep, voor en door vrouwen.

Initiatiefneemster Marianne van den Bergh is de internationale vrouwengroep gestart, omdat zij voelt dat er behoefte is aan een ontmoetingsplek voor alle vrouwen, ongeacht kleur, afkomst of geloof. Het initiatief is niet per se nieuw in Dieren. Van 2003 tot 2013 kwamen in de Oase in iedere week vrouwen bij elkaar, maar met het faillissement van Carion had de vrouwengroep geen onderkomen meer.
Marianne van den Bergh: “De laatste 26 jaar werk ik als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en heb ik al vele nieuwe gezinnen begeleid. Door mijn werk zie ik dat veel vrouwen in een isolement raken. Met deze vrouwengroep wil ik internationale vrouwen stimuleren Nederlands te leren, hun netwerk te verbreden en hun weerbaarheid te vergroten. We praten hier Nederlands. Of het nou makkelijk of moeilijk gaat. Dat maakt niet uit. Je krijgt de kans om het te proberen. Vrouwen praten vaak over andere dingen dan mannen. Alles is hier bespreekbaar.”

De internationale vrouwengroep is in september gestart, dus er is nog volop ruimte om het programma met elkaar vorm te geven. Het is in ieder geval de bedoeling dat er bij iedere ontmoeting een thema aan bod komt, bedacht door de deelnemende vrouwen. Van den Bergh: “Het kunnen creatieve middagen zijn, middagen met en over eten. Met elkaar zoeken naar wat ons verbindt. Gewoon even een moment voor onszelf en ontmoeting met een ander.”

De bijeenkomst in november werd gestart met een gesprek over wie je bent en wat de rode draad in je leven is. Van tevoren was gevraagd daarvoor een symbolisch voorwerp mee te nemen. Aan de hand daarvan werd het gesprek gevoerd. De aanwezige vrouwen vertelden persoonlijke verhalen, waardoor zij elkaar snel beter leerden kennen. Natuurlijk was er kop koffie of thee met een Nederlandse stroopwafel. Na anderhalf uur eindigde de bijeenkomst. ‘Ik vond het heel erg fijn om hier te zijn. Meekijken is anders dan meedoen. Je krijgt hier de kans om Nederlands te praten’, zijn enkele reacties.

De internationale vrouwengroep komt eens in de maand bij elkaar, op de laatste donderdag van de maand van 13.15 tot 14.45 uur in het Duynhuis aan de Van der Duyn van Maasdamstraat. Omdat de laatste donderdag in december in de kerstvakantie valt, vervalt deze bijeenkomst. De eerstvolgende vrouwengroep is dus op donderdag 31 januari. Alle vrouwen die behoefte hebben samen koffie te drinken, elkaar te ontmoeten en uitstapjes te maken, zijn van harte welkom. Het thema tijdens de bijeenkomst in januari is Gedichten. Deelnemers wordt gevraagd wordt een gedicht uit hun eigen land mee te nemen, vertaald naar het Nederlands. Samen worden de gedichten voorgelezen en besproken.
Het initiatief wordt ondersteund door Radar Uitvoering Oost. Meer informatie is verkrijgbaar via dvlieshout@radaruitvoering.nl.

Foto: Lotte Bienias

Foto: Eén van de deelneemsters, samen met Dorette van Lieshout van Radar Uitvoering Oost.

Lees ook

Iedereen mag meedoen aan Dierense Speeltuin Got Talent

Feest in Dierense Speeltuin bij opening natuurspeelplaats en viering 75-jarig bestaan DIEREN – Nog een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.