Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Vuurkorven op kerstmarkten

Ik vind: Vuurkorven op kerstmarkten

Onlangs kregen we een folder in de brievenbus met de aankondiging voor de Kerstmarkt Stenfert op 16 december in Dieren. Ik had de aankondigingsborden op straat al gezien en had al plannen om er naartoe te gaan.
Tot ik dus de voornoemde folder las. Achter op deze folder werd ons namelijk medegedeeld dat Buurtvereniging Stenfert dit jaar over méér vuurkorven kon beschikken. Om je gezellig bij op te warmen of bij te praten met buurtbewoners.
Helaas is dit een stijgende trend in de decembermaand, vuurkorven. En ik zeg ‘helaas’ omdat ik vanwege deze vuurkorven al jaren geen Kerstmarkt kan bezoeken. Of in ieder geval niet zonder veel gehoest en ademnood. Ik heb namelijk astma. Weliswaar een lichte vorm, ik heb nog geen medicijnen nodig, maar toch… Als ik een vuurkorf zie moet ik al een zakdoek voor neus en mond houden of er met een grote boog omheen lopen. En bij regenachtig weer is het nog erger, want dan blijft de rook altijd laag hangen en waait niet makkelijk weg. Hierdoor wordt het plezier van een bezoekje aan een gezellige kerstmarkt behoorlijk verziekt. En dan is mijn astma nog niet eens zo hevig.
Maar bedenk eens hoeveel mensen er COPD-patiënt zijn. Daaronder zijn er ook nog eens velen die afhankelijk zijn van extra zuurstof en op pad gaan met een mobiele zuurstoffles. Al die mensen worden op deze manier buitengesloten. Ze hebben in deze tijd al te kampen met de rook van open haarden en houtkachels, en dan komen al die vuurkorven er ook nog eens bij.
En ondanks dat het voor de kerstmarkten van dit jaar waarschijnlijk te laat is, heb ik een dringend verzoek aan al de organisatoren van kerstmarkten: Denk er nog eens over na. Laat die vuurkorven achterwege! U doet er veel mensen een plezier mee en het is nog beter voor het milieu ook.

Ik wens u fijne en rookvrije feestdagen.

Tineke Cornelissen,
Dieren

Lees ook

WiekentRheden slaat jaartje over

RHEDEN – Stichting WiekentRheden heeft besloten de activiteiten die gepland stonden op 11 en 12 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.