Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Afsluiting Doesburgsedijk

Ik vind: Afsluiting Doesburgsedijk

Ik vind: Afsluiting Doesburgsedijk

De Doesburgsedijk wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dhr. Elferink en dhr. Zijlstra protesteren tegen dit besluit in deze krant. De gemeenteraad twijfelt en wil meer onderzoek. Mijns inziens voegt onderzoek niet veel toe, het is vooral een dure manier om de pil te vergulden.
De gemeente heeft zich in het verleden al op diverse momenten verplicht de Doesburgsedijk af te sluiten. Dhr. Elferink stelt in zijn ingezonden brief van 28 november dat toezeggingen hieromtrent door de gemeente na tien jaar verlopen zijn. Dat denk ik niet. In 1996 heeft Twickel grond afgestaan voor de bouw van het Redens college. Toen werd vastgelegd dat de gemeente zich, bij wijze van tegenprestatie, ‘op een termijn van tien jaar (of zoveel eerder als mogelijk) zal inspannen om de Doesburgsedijk af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer’. Dat is niet gelukt. De gemeente kon de toezegging niet nakomen, want eerst moest de alternatieve route aangelegd worden en dat duurde veel langer dan gedacht.
Elferink redeneert: die tien jaar zijn voorbij, dus wij hebben geen boodschap meer aan Twickel. Zo redeneer ik niet en Twickel natuurlijk ook niet. Dat de gemeente zich niet aan haar deel van de afspraak heeft kunnen houden, is niet verwijtbaar, maar zij is wel verantwoordelijk en dat schept verplichtingen. Elferink wil halverwege het spel de regels veranderen. Dat raadsleden dit in overweging nemen is belachelijk: zo wordt de gemeente onbetrouwbaar, als partner voor Twickel en andere organisaties, maar ook voor mij als burger.
En er is meer. Het Rijk heeft in 2009 subsidie gegeven voor de tunnelbak. Onderdeel van de voorwaarden voor de subsidie was: afsluiting Doesburgsedijk. De afsluiting is ook onderdeel van het verkeerscirculatieplan (2013) en werd toen als noodzakelijk gezien om bijvoorbeeld sluipverkeer in Dieren Zuid te verminderen. Kortom: deze afspraak ligt vast en er zijn geen zwaarwegende redenen om hier ingewikkeld over te gaan doen. Het belang van de autolobby is gering: men moet een klein stukje omrijden. Het belang van de sprakeloze dieren in dit gebied is wel heel groot: zij worden momenteel op de Doesburgsedijk, als zij oversteken tussen landgoed en uiterwaarden, veelvuldig doodgereden. Ik hoop dat dit dierenleed binnenkort voorbij is.

M. Fels, Dieren

Lees ook

Vrijwilligers Speelotheek in Dieren openen enthousiast weer de deuren

DIEREN – Tot grote vreugde van de vrijwilligers heeft de Speelotheek in Dieren heeft de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.