Home / Alle-Regiobode / Groenonderhoud aan oevers IJssel

Groenonderhoud aan oevers IJssel

REGIO – Rijkswaterstaat werkt tot het voorjaar van 2019 aan het groenonderhoud aan de oevers van de IJssel. In bijna alle gemeenten langs de IJssel vinden werkzaamheden plaats.

Het gaat om het snoeien en kappen van bomen en struiken vanaf de oever tot twee meter landinwaarts. Groenonderhoud draagt bij aan waterveiligheid en bereikbaarheid. De werkzaamheden vinden plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 17.00 uur. Er wordt vanaf de oever gewerkt met kettingzagen, bosmaaiers, mobiele kranen en tractoren. Er wordt ook vanaf het water gewerkt. Takken gaan voor het grootste deel per schip naar snipperlocaties langs de IJssel. Daar wordt het hout versnipperd en afgevoerd over de weg. Dit kan geluidshinder veroorzaken. Landeigenaren of bewoners van percelen waarop gewerkt moet worden, worden tijdig geïnformeerd.

De werkzaamheden zijn noodzakelijk voor een goede staat van het oeveroppervlak. Begroeiing op verharde oevers en kribben vormt een risico, bijvoorbeeld voor de scheepvaart. De IJssel is een bochtige rivier en de bomen en struiken belemmeren het zicht voor de schippers. Het is belangrijk dat zij door de begroeiing heen kunnen kijken. Daarnaast drukken de bomen de constructie van de verharde oevers en kribben uit elkaar. Dit heeft gevolgen voor de vaargeul, want oevers en kribben houden de vaargeul op diepte. Tot slot zorgen de bomen bij hoogwater voor ongewenste opstuwing van het water.

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: (Natuur)monumenten

Een monument is een overblijfsel van kunst, cultuur, architectuur of nijverheid dat van algemeen belang …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.