Home / Brummen-Regiobode / Erelidmaatschap voor gouden vogelkweker Adrie Groen

Erelidmaatschap voor gouden vogelkweker Adrie Groen

LOENEN – Adrie Groen uit Vorden is vijftig jaar lid en vijfentwintig jaar voorzitter van de vogelvereniging Vogelvreugd. Dit was voor deze vereniging een goede aanleiding om hem tot erelid te benoemen. Hij kreeg vrijdag bij de opening van de kringvogelshow een oorkonde aangeboden behorende bij deze uitverkiezing. De gouden kweker was blij verrast met deze eervolle toekenning.

Op een leeftijd van twaalf jaar mocht Adrie van zijn ouders lid worden van de vogelvereniging. Met de liefde voor het kweken van vogels groeide de jong Adrie op. Zijn vader had kanaries. Aan de Hackfortweg, waar hij opgroeide, waren in die tijd zo’n vijftien kwekers jong en oud die hiervan hun hobby hadden gemaakt. Sommigen met veel succes. Eerst kweekte Adrie thuis in een eigen volière maar later, toen hij de deur uitging, altijd kanaries. Als hij niet thuis was verzorgde zijn moeder (nu 93 en ook deze avond aanwezig), de vogels. Groen weet nog dat hij als jochie les kreeg van Dirk Rijken. Hij leerde van hem de kneepjes van de vererving en nog veel meer om een goed vogelkweker te worden. Hiermee had de jonge kweker een goed fundament, want later oogstte hij kampioensprijzen, zowel bij de club als in groter verband. Zelfs een Nederlands Kampioenschap kwam op zijn naam. Eerst alleen kleurkanaries maar later ook vorm- en postuurkanaries. Deze laatste groep wordt populair bij de kwekers. Hier zijn vele mogelijkheden mee van kleine tot forse vogels in diverse klassen.

Groen heeft er na zoveel jaren nog erg veel plezier in: “Na een drukke werkdag vind ik het heerlijk om in het vogelhok lekker met de vogels bezig te zijn. Er komt dan een heerlijke rust over je heen. Het kweken geeft altijd verrassingen. Je bent altijd benieuwd of de jongen het resultaat te zien geven die je in gedachten hebt. Het is kwekersvakmanschap om de juiste keuze te maken bij de paren. Vaak lukt dat wel.” Groen kweekt jaarlijks zo’n honderdvijftig jonge kanaries en daaruit kan hij de mooiste exemplaren kiezen die naar de tentoonstelling gaan. Door zijn ervaring weet hij ongeveer wel hoeveel punten hem te wachten staat.

Groen is de derde voorzitter van Vogelvreugd. Na Ab Van Veelen, Paul Berends werd hij vijfentwintig jaar geleden voorzitter. Ook bij enkele verhuizingen bleef hij trouw aan de Loenense vogelclub. De Loenense voorzitter betreurt de teruggang van het aantal leden. Daarom is hij blij dat regelmatig met de verenigingen in Apeldoorn en Eerbeek een kringtentoonstelling gehouden kan worden, die men de Open Kampioen van Apeldoorn noemt. Meer samenwerken dus.
Als reden van de teruggang noemt Groen: “De jeugd heeft minder belangstelling voor deze hobby. Eerst wordt wel meegedaan met de ouders, maar later in de puberjaren krijgt de jeugd andere interesses. Ook speelt mee dat er met de kleine ruimte achter de woningen weinig ruimte is voor een volière. Toch kan er volgens mij altijd wel een kleine volière staan of kweken op een leegstaande kamer is ook mogelijk. Daarnaast speelt bij ouderen het feit dat de verzorging het noodzakelijk maakt om dagelijks aanwezig te zijn. Men heeft meer vrije tijd dus tijd voor vakanties. Op vakantie gaan met vogels wordt echter soms moeilijk. Ik ga ook niet weg in het broedseizoen van half maart tot 21 juni.”

De jubilerende voorzitter is toch wel een beetje trots op zijn club. Er zijn stellingen, kooien en andere nieuwe spullen gemaakt voor de tentoonstelling. Groen: “Als bestuur krijgen we prima medewerking van de leden. Voor een show moet een berg werk verzet worden. Dat lukt elke keer weer. Dit keer bij ons 65-jarig bestaan wilden we wat extra’s doen. Ook dit is goed uit de verf gekomen.”

Foto: Han Uenk

Lees ook

Doesburg geniet van zonnige Kadedagen

DOESBURG – Na lange tijd zonder evenementen werden zaterdag 18 en zondag 19 september de …

One comment

  1. Geweldig dat jij nog steeds in de vogels zit en nog bij vogelvreugd ik las net dat je moeder is overleden als nog gecondoleerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.