Home / Doesburg-Regiobode / Elfde deel woordenboek WALD gepresenteerd

Elfde deel woordenboek WALD gepresenteerd

HUMMELO – In de Gouden Karper in Hummelo is eind november het elfde deel gepresenteerd van het systematische Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten WALD: De Mens en de Weerld-C. Namens het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers werd het eerste exemplaar door Diana Abbink overhandigd aan Gijs Jolink, één van de organisatoren van de Zwarte Cross.

Net als in de voorgaande tien delen toont ook dit deel weer de rijke verscheidenheid die de Achterhoekse en Liemerse streektaal heeft. Dit deel beschrijft de woordenschat die te maken heeft met aspecten van tijd, ruimte, plaats, richting, afmetingen, vorm en ordening. Bij tijdaspecten komen niet alleen de dialectnamen voor dagen en maanden aan de orde, maar bijvoorbeeld ook benamingen voor lange tijd, korte tijd, onmiddellijk, soms of meestal.
Dit deel is het vervolg op de eerder verschenen delen De Mens en de Weerld-A, waarin woorden staan die te maken hebben met de grond, wegen en water, hemellichamen, wolken en luchten, en De Mens en de Weerld-B, waarin namen voor planten en dieren zijn opgenomen zijn. Een alfabetisch register van de ruim 4300 dialectwoorden en een alfabetisch register van overeenkomstige Standaardnederlandse woorden vergroten de toegankelijkheid.
Het boek is voor 15 euro te koop bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, op www.achterhoekseboeken.nl en bij diverse boekwinkels in de Achterhoek.

Lees ook

Eerste Doesburgse Duurzame Dagen in Kindervreugd

DOESBURG – Zaterdag 4 en zondag 5 september van 11.00 tot 18.00 uur vinden de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.