Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Luidruchtig

Een Stief Kwartiertje: Luidruchtig

Het is akelig stil aan de Veluwezoom. Veel te stil, zei de voorzitter van de Stichting Red de Veluwe onlangs in Laag-Soeren, alwaar een bijeenkomst was belegd om met de nodige luidruchtigheid de dreigende luidruchtigheid van boven te gaan bestrijden. Volgens de voorzitter komt binnenkort de ellende de Veluwe en dus ook de Veluwezoom binnenvliegen als vliegveld Lelystad wordt geopend voor vele vakantievluchten. Hij wil dat er een actiegroep uit deze omgeving komt, zodat iedereen wakker geschud wordt voor zover ze dat nog niet zijn. Hij wil ook dat de gemeente Rheden haar stilzwijgen verbreekt en dat er gezamenlijk een luchtafweergeschut op de Posbank wordt geïnstalleerd, vooralsnog ter afschrikking. Zwaar geschut is natuurlijk ook een probaat middel tegen de oorverdovende stilte in de regio.

Het kabinet in Den Haag is wel luidruchtig, want ze roept luidkeels dat vliegveld Lelystad zo snel mogelijk moet worden geopend. Onderwijl gaat het gesteggel met berekeningsmethoden, het gegoochel met cijfers en het gemarchandeer met onderzoeksresultaten door om te zien of Schiphol toch nog kan groeien. De omgeving van Schiphol voert echter actie en dus kiest het kabinet de vlucht naar voren en goochelt opnieuw met cijfers en onderzoeksresultaten zodat Lelystad snel open kan. Er is nu even een kleine pauze ingelast om de inwoners van Overijssel en Gelderland de gelegenheid te geven hun plas te doen, maar daarna blijft alles zoals het was, alleen gaat het iets langer duren, aldus minister van Nieuwenhuizen. Om de gemoederen te bedaren stuurde ze een vliegtuig de lucht in, die geheel indachtig het kabinetsbesluit, de decibellen binnen de gestelde normen hield, terwijl de meters van verontruste burgers op de grond hogere aantallen gaven. En er volgde nog een merkwaardige ontdekking: hoewel er boven Den Haag geen laagvliegende toestellen met te veel decibels te bekennen zijn heeft men toch sterk de indruk tegen dovemans oren te praten.

Het is het zoveelste bewijs van volksverlakkerij. Het kabinet neemt het besluit tot uitbreiding van Lelystad en bedenkt dan dat het ook nog aan de Veluwse volkeren moet vragen wat die ervan vinden en als die dan niet luid applaudisserend, maar luid alarmerend reageren worden er nog een paar zoethoudertjes gedropt zoals een herindeling van het luchtruim, maar pas als de nieuwe onderzoeken klaar zijn en dat is nadat Lelystad al een paar jaar open is. Vervolgens gaat men vliegensvlug over tot de orde van de dag en die luidt: in vliegende vaart de toekomst in.

De Veluwe en dus ook de Veluwezoom worden bedreigd dankzij onze welvaart. Het aantal toeristen neemt sterk toe en die komen hier voor de rust, die ze met zovelen verstoren. Wanneer de vakantieparken uitpuilen dan moeten de teleurgestelden hun heil elders zoeken en dan is vliegen voor een habbekrats een voor de hand liggend alternatief. We worden dus van alle kanten bedreigd, maar je kunt evenzeer zeggen dat we onze eigen ellende organiseren. Aangezien het kabinet bovendien weigert een vliegtax in te voeren is het vliegtuig naast het meest vervuilende ook het goedkoopste vervoermiddel, buiten de fiets.
De voorzitter van Red de Veluwe roept luidruchtig op tot luidruchtigheid want hij constateert dat er aan de Veluwezoom nog geen klimaat heerst om tot actie te komen. Brummen heeft al wel enig protest laten horen, evenals Apeldoorn, maar vanuit De Steeg komt het geluid van een vliegtuig in een hangaar. Er moet iets gebeuren, maar vooralsnog vliegen we achter de feiten aan in plaats van dat we voor de feiten uit fietsen.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Retrospectief: Hotel Brinkhorst in Ellecom

Ellecom had in de negentiende eeuw grote aantrekkingskracht op toeristen. Vakanties speelden zich in die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.