Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: Feestmaand!?

Een Stief Kwartiertje: Feestmaand!?

Een Stief Kwartiertje: Feestmaand!?

De feestmaand is begonnen. De afgelopen weken hebben we Sinterklaas binnengehaald, verwelkomd door vele politieagenten en ME’ers, maar gelukkig waren er ook nog veel kinderen te zien. Aan de Veluwezoom overheerste de traditie, de feestelijkheid.
Iets minder feestelijk is het verlanglijstje van staatssecretaris Paul Blokhuis, waarop staat dat we minder moeten drinken en gezonder eten en het liefst helemaal niet roken. En dat in de feestmaand!
Inmiddels is algemeen bekend dat veel mensen het fenomeen feestmaand tussen aanhalingstekens zetten, waardoor het een betekenis krijgt die niets feestelijks heeft. Dat heeft alles te maken met hun financiële toestand. Voor hen is het een zorgelijke maand, want als je niet over voldoende geld beschikt is het moeilijk zo niet onmogelijk om Sinterklaas als gulle gever binnen te halen. Als dan ook nog die dekselse kerstman er achteraankomt met zijn volgeladen arrenslee en die je toch echt moet verzoeken om je schaars verlichte en niet al te verwarmde huisje voorbij te rijden, dan hoop je dat het snel januari wordt. Maar ook dan wordt het er niet leuker op.

Het gaat goed met onze economie en dus met ons, maar zeker niet voor iedereen. Het aantal armen daalt, maar het aantal gezinnen dat in armoede terecht dreigt te komen stijgt. In de gemeente Rheden heeft men ontdekt dat steeds vaker de bewindvoerder als Sinterklaas en kerstman moet opdraven en dan is hij niet de gulle gever maar de persoon die moet zien dat hij ergens onder uit de zak of in de uithoeken van de arrenslee nog een pakje kan vinden, dat met de nodige fantasie de naam surprise mag dragen. De gemeente wil de groei van het aantal bewindvoerders stoppen, liever nog laten dalen, maar dan moet de armoede aangepakt worden.
De feestmaand leent zich daar goed voor, maar slechts als een bescheiden begin en al helemaal niet als dé oplossing. De feestmaand is immers ook de maand van de charitas, van de aalmoes maar we noemen het liever naastenliefde.

De meeste gemeenten of stichtingen binnen de gemeenten delen een tas met boodschappen uit aan mensen, die een uitkering genieten in het kader van de participatiewet als blijk van medeleven en als teken dat ze er nog bij horen. Maar er staan ook andere, particuliere weldoeners op. De Gestichten van Weldadigheid te Doesburg gaat, geheel in stijl met hun vergeelde naamgeving en niet verkleurde doelstelling, hulp bieden aan armen en behoeftigen. De Rotary van Rozendaal en Veluwezoom is de feestmaand begonnen met een feest, geheel in eigen stijl, dat geld opgeleverd heeft voor de Stichting Leergeld dat kinderen uit arme gezinnen ondersteunt, zodat ze kunnen meedoen in onze samenleving, want wie meedoet telt mee. Maar u kunt ook volgende week naar Rheden en wel naar de dialoog van Zorgbelang Intensief, dat vanuit een leefbaarheidsprogramma het gesprek opent over het thema: Hoe Rijk is Jouw Leven? Het gaat over hulpbehoeftigen die nog mogen dromen over participatie, eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. Het gaat dus over hoop, van charitas en afhankelijkheid naar het vermogen je eigen leven te bepalen; je eigen Sinterklaas en kerstman worden, dat maakt je rijk, hoe arm je ook bent.

Paul Blokhuis zal het goed bedoelen, hij kent de bijbel uit zijn hoofd. Hij begrijpt ook dat voor een gezondere leefstijl middelen nodig zijn, geld dus, naast de wil tot zelfredzaamheid. Daartoe zouden de armen minder arm en de rijken minder rijk moeten worden; dat zou een feest zijn.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Business & Shopping: Bosque is klaar om gasten te ontvangen

EERBEEK – Bosque is er klaar voor om gasten te ontvangen en het team staat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.