Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: De stal

Een Stief Kwartiertje: De stal

Velen van ons zouden graag de kerst vieren in Rozendaal. Juist niet vanwege de rijkelijk gevulde tafel met hertenbiefstuk – niet uit de Oostvaarderplassen maar uit de eigen achtertuin – en geserveerd met een hele mooie wijn uit de beste jaren van de Languedoc. Nee, dat is natuurlijk allemaal niet te versmaden, maar de belangrijkste reden om de kerst te willen vieren in de enclave aan de voet van de Veluwezoom is het feit dat de kerstgedachte er voor het eerst sinds tien lange jaren weer is neergedaald: er heerst weer vrede in Rozendaal.

Er is een nieuwe stal gebouwd en er staat een heldere ster boven de Bremheuvel. Na lang zoeken is er eindelijk een plek gevonden waar de stal gebouwd kon worden. De grauwsluier die jarenlang heeft gehangen over het nieuwe onderkomen van de pasgeborenen is nu weggetrokken en er heerst weer pais en vree in het dorp. De aartsengel Jan Hendrik is nu de gelukkigste man van het dorp, want het is hem gelukt om de herders met al hun schapen naar de nieuwe stal te leiden, nadat ze al die tijd in de omgeving hebben rondgedoold. Hij is ook erg blij dat hij de drie koningen, die het dorp rijk is en die ieder voor zich meenden dat ze de heilsboodschap voor de toekomst van het dorp brachten, uiteindelijk gezamenlijk heeft laten optrekken. Hij kan hen nu de blijde boodschap brengen dat de nieuwe stal met de fraaie kribbe geen lekkages vertoont en van de koningen geen extra gave gevraagd wordt. Het koninkrijk van Jan Hendrik is intact gebleven en dat heeft het dorp uiteindelijk heil en zegen gebracht.
In de nieuwe stal is weliswaar eenvoudig vurenhout verwerkt en dus hoopt men dat de boze Herodus geen leger met letterzetters naar het dorp stuurt. De letterzetters teisteren de sparren in de omgeving van het dorp en ze rukken op. De Rozendalers rekenen erop dat hun nieuwe stal gespaard zal worden nu de vrede erover is neergedaald.

Jan Hendrik kan nu rustig vertrekken en inmiddels is er ook een nieuwe aartsengel aangewezen. Ze heet Ester en dat kan, aangezien er nergens staat beschreven dat aartsengelen van een bepaald geslacht moeten zijn. Ook dat wordt als een heilsboodschap ervaren. Jan Hendrik is zo gelukkig dat hij het cadeau dat hij krijgt bij zijn afscheid aan de nieuwe stal schenkt, waardoor hij aan zijn herders en schapen laat zien dat hun welbehagen altijd zijn belangrijkste zorg is geweest en daarmee nogmaals aan de 3 koningen laat weten voor wie ze er zijn.
Bijna zou de feestvreugde over de nieuwe stal nog verstoord worden, want een van de volgelingen van Herodes, ene Frits, wilde weer een hertelling, weliswaar niet van alle pasgeborenen, maar van de dorpsdukaten, maar de herders hielden vol trouwe de wacht en hebben hem beleefd doch dringend naar de velden buiten het dorp gedreven, alwaar men hoopt dat de letterzetters hem helpen de juiste letters op de juiste plek te zetten, zodat hij de goede woorden vormt, passend bij de huidige vreedzame sfeer in het dorp.

Het is de blijde boodschap uit Rozendaal. Vrede is dus mogelijk, ook aan de Veluwezoom. Alle dorpelingen zijn blij en vieren vrolijk kerst. Het was weliswaar moeilijk om een goede kraamkamer te vinden en ook de bevalling was pijnlijk, maar de kinderen liggen er gezond en vredig bij in een fraaie nieuwe stal. Het is hun heilsboodschap aan ons.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Gezonde leefstijl

Gezondheid wordt over het algemeen gezien als de belangrijkste factor voor een goed en gelukkig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.