Home / Alle-Regiobode / Een Stief Kwartiertje: De Boom

Een Stief Kwartiertje: De Boom

Afgelopen zaterdag zwierf ik over een druilerige Veluwezoom op zoek naar gele hesjes, naar mensen die het gevoel hebben dat ze de kerstinkopen in de opruiming van januari moeten doen en naar mensen die vinden dat ze niet gehoord en gezien worden, maar meer dan een verdwaalde regelaar met een vergeeld hesje op zoek naar verkeer heb ik niet gevonden. Er zullen zeker sympathisanten van het gevreesde kledingstuk zijn aan de Veluwezoom en ik was benieuwd naar hun argumenten en gevoelens. Ik vond geen gele hesjes, alleen maar kerstbomen, heel veel kerstbomen. Het vertelde me dat de straten hier niet verlicht worden door fluorescerende gele hesjes maar door flonkerende lichtjes in allerlei vrolijke varianten. De kerstman had zelfs de strijd met Sinterklaas al gewonnen vóór diens verjaardag. De verlichte kerstboom staat aan de Veluwezoom als symbool voor het verlangen naar geborgenheid.

Natuurlijk wordt de onvrede over veel zaken, die zich in onze samenleving afspelen, gevoeld aan de Veluwezoom. De laatste weken worden we dagelijks geconfronteerd met de onheilspellende boodschap dat ons klimaat en daarmee ons leven op deze aardkloot ernstig bedreigd wordt door ons eigen handelen. Het is haast een bizarre paradox: hoe beter het gaat met de economie hoe slechter het gaat met het klimaat, duurzaam gaan we op weg naar het einde. Het zal zo’n vaart niet lopen, hoor ik u mompelen, terwijl u net de kerstboom hebt opgetuigd met ledlampjes en wanneer u een boom met kluit heeft gekocht poot u hem in de tuin, opdat hij het volgend jaar weer gebruikt kan worden en een heel jaar CO2 uit de lucht haalt. En als de boom geen kluit heeft dan wordt hij ter recycling aangeboden in de groene bak en kunt u hem in compostvorm in het voorjaar weer ophalen bij het gemeentelijke depot.

Er zijn natuurlijk ontevreden Veluwezomers, die vinden dat hun lonen verhoudingsgewijs aanzienlijk minder gestegen zijn dan de winsten van de bedrijven, terwijl de werkenden het meest ingeleverd hebben tijdens de crisisjaren. En de opgeveerde bedrijven vermaken hun winst liever aan de aandeelhouders dan aan de mensen die de winst met hun arbeid hebben bewerkstelligd. En ze balen van het feit dat de topbestuurders gigantische salarissen en allerlei extra’s opstrijken voor een paar jaar werk. En ze vinden dat de banken zijn gered met ons belastinggeld en nu het beter gaat uit dankbaarheid de bonussen aan zichzelf uitkeren. En ze zijn boos op een kabinet die het allemaal fiatteert. En ze voelen de diepe kloof tussen de overheid en de burger. En ze maken zich zorgen over de afbraak van de verzorgingsstaat en de opkomst van de protocollen die melden waarom iets niet kan. En ze moeten nu ook voor hun eigen energievoorziening warmtepompen en zonnepanelen op hun dak monteren waarvoor ze eigenlijk geen geld hebben, laat staan voor de elektrische auto, terwijl de bedrijven als de grootste vervuilers geen CO2-heffing hoeven te betalen. En ze vinden…en ze zijn boos…. en ze maken zich zorgen……etc.

Wij, Veluwezomers, willen best een boom opzetten over alle zorgelijke ontwikkelingen in de wereld en dus ook in onze samenleving, maar we zetten eerst liever een kerstboom op. Wij schaffen derhalve nu geen geel hesje aan, maar een kerstboom die ons in dubbel opzicht verlicht. We willen ook de vrede in huis halen, want de vrede is ons heilig. De onvrede laten we nu voor even op de straat…bij de gele hesjes.

Desiderius Antidotum

Lees ook

Retrospectief: Hotel Brinkhorst in Ellecom

Ellecom had in de negentiende eeuw grote aantrekkingskracht op toeristen. Vakanties speelden zich in die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.