Home / Brummen-Regiobode / Echtpaar Hoeben viert zestigjarig huwelijk

Echtpaar Hoeben viert zestigjarig huwelijk

EERBEEK – Feest bij de familie Hoeben in Eerbeek, donderdag 29 november. Nel en Otto Hoeben – Brom vierden hun zestigjarig huwelijksfeest en daarvoor kwam niet alleen veel familie, maar ook burgemeester Alex van Hedel van de gemeente Brummen op bezoek.

Eigenlijk trad het stel al op 23 oktober in het huwelijk voor de wet, maar de kerkelijke inzegening vond pas plaats op 29 november. En dat is daarom voor het echtpaar Hoeben de datum waarop de twee hun jubileum vieren. Ze trouwden zestig jaar geleden in de katholieke kerk in Loenen, de geboorteplaats van Nel. Otto is geboren en getogen in Leeuwarden, maar woonde destijds bij zijn broer in Oosterbeek.
Het stel ontmoette elkaar in Musis Sacrum in Arnhem, op een congres van de KVP. Nel kwam er met een andere jongeman, maar toen die even zijn stoel verliet, zag Otto zijn kans schoon. “Ik ben naast haar gaan zitten en niet meer weggegaan”, vertelt hij na ruim zestig jaar lachend. Wat er met de andere jongeman is gebeurd, weten ze geen van beiden meer.
Het was de dag voor Koninginnedag en de twee spraken af om de volgende dag te gaan dansen in Klarenbeek. Otto kwam met de bus naar Loenen en stapte op advies van Nel uit bij de kerk. Niet wetende dat het dorp twéé kerken telt en zijn afspraakje bij een andere bushalte stond te wachten. Gelukkig wisten de twee elkaar te vinden. “Ik kon meteen door naar mijn schoonouders om een fiets te lenen”, weet meneer Hoeben nog. Samen gingen ze naar Klarenbeek, waar het stel de dag wegdanste.

Na hun huwelijk woonden meneer en mevrouw Hoeben, nu 84 en 86 jaar oud, een aantal jaren op het erf van de boerderij van Nels ouders, het was een periode van woningnood. Otto was handig en bouwde zelf een onderkomen, dat ze nu nog gekscherend ‘het kippenhok’ noemen. Hier zijn hun twee dochters geboren. Later volgden twee kleinkinderen en inmiddels is het tweede achterkleinkind op komst. Zo gauw ze een woning konden krijgen in Eerbeek, verhuisde het gezin. “We wonen nu 54 jaar in dit huis aan de Nobellaan”, vertelt het paar. “We waren de eerste bewoners van de nieuwe wijk. Er waren nog geen wegen en de huizen hier rondom waren er allemaal nog niet.”

Meneer Hoeben werkte in zijn jonge jaren in Friesland in de luxe scheepsbouw, maar nam daar na zijn diensttijd dankbaar afscheid van. Hij werd timmerman en werkte zich door avondstudie op tot voorman en uitvoerder. Zijn vrouw had in het begin van hun huwelijk nog wat werkhuizen, maar stopte daarmee toen ze voor de kinderen ging zorgen. Het paar kocht later een klein bootje en voer daarmee regelmatig naar het noorden, Friesland bleef trekken.
Meneer Hoeben maakte in zijn vrije tijd de mooiste dingen, zoals de meubels met houtsnijwerk die nu de woonkamer sieren. Ook nu werkt hij nog graag met zijn handen en repareert hij het uurwerk van kapotte klokken. Mevrouw Hoeben heeft altijd veel gehandwerkt, maar houdt nu vooral van lezen. De gezondheid neemt weliswaar hier en daar wat af, maar samen redden ze het prima. “En als er wat is, komen de kinderen.”

De familie Hoeben heeft donderdagmiddag met buren, vrienden en familie feest gevierd in zaal Pijnappel in Klarenbeek. De plek waar de jonge Otto en Nel zestig jaar geleden Koninginnedag doorbrachten op de dansvloer.

Foto: Linda Peppelman

Lees ook

Klankschalenconcert in Hall

HALL – Op vrijdagavond 18 juni vindt er een klankschalenconcert plaats in het buitengebied van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.