Home / Brummen-Regiobode / Dominee Hans van Driel neemt na 27 jaar afscheid van Loenen

Dominee Hans van Driel neemt na 27 jaar afscheid van Loenen

LOENEN – Dominee Hans van Driel neemt, wel met een beetje weemoed, afscheid van de Protestantse Gemeente Loenen. Zondag 9 december om 10.00 uur zegt hij in een speciale dienst gedag, omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Aansluitend is er van 11.30 tot 14.00 uur in het dorpscentrum De Brink gelegenheid om Hans en Monique van Driel de hand te schudden.

Ruim 27 jaar is een flinke tijd. Van Driel heeft er al die jaren prettig met zijn gezin gewoond en gewerkt. Hij vond in Loenen wat hij zocht: een dorpsgemeenschap die de oecumene omarmt. Dit was in dit dorp bij zijn komst al volop bezig, maar in zijn Loenense jaren heeft dat tot zijn vreugde meer gestalte gekregen.
De scheidende dominee heeft inmiddels de statige Loenense pastorie van PKN-gemeente uit 1911 verlaten. Hij en zijn echtgenote zijn zo verknocht aan Loenen, waar zij zich 27 jaar thuis hebben gevoeld, dat zij elders in het dorp een woning hebben gevonden. Deze is wel een stuk kleiner dan de grote pastorie, ze wonen daar nu bijzonder naar hun zin.

Oecumene in Loenen

Van Driel bereikt op 19 december de 66-jarige AOW-leeftijd. Hij vindt het een mooie leeftijd om wat anders te gaan doen. In 1952 werd hij geboren in Apeldoorn. Hij had al jong interesse in geschiedenis en theologie. Na de middelbare school besloot Hans te gaan studeren voor predikant. Op 2 januari 1983 kreeg hij zijn eerste gemeente in Gieten in Drenthe. Ook hier voelde hij zich thuis, maar toch besloot hij zijn horizon te verbreden en hij stelde zich open voor een nieuwe gemeente. Na enkele plaatsen kwam Loenen in zicht. Meteen had hij een goede indruk van dit dorp. Een dame van de beroepscommissie bracht een erg mooi verhaal over Loenen dat het predikantenechtpaar bijzonder aansprak. Beiden gingen kijken in Loenen en werden in de grote pastorie ontvangen door het echtpaar Noordmans. Prachtig vonden ze de pastorie, maar ook het oude kerkje.

Na de bevestiging in september 1991 kregen beiden een warm welkom in de dorpsgemeenschap. De kerkenraadsleden maakte Van Driel snel wegwijs in de Loenense gewoonten. Wat Van Driel bijzonder aansprak, was de grote rol die de oecumene toen al speelde in Loenen. Van Driel: “Ik was op zoek naar meer oecumene. In Gieten was men nog niet zover, in Loenen wel. Pastoor H. Boerland was hier een grote voorstander van. Hier vond ik wat ik zocht. Samen met deze pastoor hebben we dat verder kunnen uitbouwen. Loenen had al een gezamenlijk kerkblad. Nu al bijna vijftig jaar. Op zich al uniek. Maar daar is nog de Gebedsdag, De 4 mei op Ereveld, Pinksterdienst, Kerstzangdienst, Kerstmiddag, de sobermaaltijd, de oudijzeractie en het gezamenlijke reisje bij gekomen. Prachtig dat dit allemaal kan. Loenen is een prachtig oecumenisch dorp. Een voorbeeld voor menig dorp.”

Actieve dominee

Dominee van Driel had in al die tijd de regel om eenmaal per week de patiënten in de ziekenhuizen te bezoeken. Hij bezocht dan alle zieke Loenenaren: protestant, katholiek of niet gelovig. Ieder kreeg van hem een praatje. Hij betreurt zeer dat dit nu door nieuwe privacy-wet niet meer mogelijk is. Van Driel: ”Voorheen kreeg ik een lijstje van de huisartsen. Heel handig. Nu mogen ze die informatie niet meer doorgeven. Ik moet nu afwachten of ik een tip krijg van de familie. Jammer, want ik deed het graag en ik merkte dat dit ook zeer op prijs werd gesteld. De wet is wel een beetje doorgeschoten.”

In Loenen deed de jonge dominee meteen sportief mee. Hij en Monique werden lid van de Loenense Tennisclub. Hij voetbalde kort in het zaterdagelftal van Loenermark. Hij weet nog wel dat het voor de voetballers even wennen was om een dominee in het veld te hebben. De spelers zeiden al tegen elkaar: “Denk erom: niet vloeken.” Maar al spoedig ging het erg gemoedelijk en werd hij gewoon aangesproken met Hans van Driel. Zo wilde de predikant dat ook graag. Gewoon tussen de mensen. Samen met echtgenote Monique aan wie hij altijd – vooral in moeilijke tijden – steun had, slaat Hans nog gezellig een balletje op het LTC-park.

Van Driel bleef 27 jaar in Loenen ‘staan’, zoals de werkplek van een dominee wordt genoemd. Hij had naast zijn Loenense taken ook nog werkzaamheden voor de Synode en deed buitengewone visitaties in gemeentes in Gelderland waar problemen waren. Dit vergde veel tijd.

Evenals in de katholieke kerk hebben de PKN-kerken last van een dalend aantal kerkbezoeken. Toch krijgt Loenen in de persoon van dominee Marcel Oostenbrink een nieuwe fulltime predikant. De opvolger van Van Driel wordt door hem op 13 januari bevestigd.
Toch is Van Driel hoopvol gestemd. In Loenen zijn nieuwe jonge gezinnen komen wonen, waardoor de Zondagschool en Jeugdkerk een nieuwe impuls kregen. Van Driel: “Er is nu een andere leiding gekomen met een nieuwe opzet en naam. Het heet nu See You Again. Het gaat nu prima.”

Foto: Han Uenk

Lees ook

Zwaar vuurwerk aangetroffen

EERBEEK – Een 26-jarige man uit Eerbeek is woensdag 23 juni aangehouden voor handel in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.