Home / Brummen-Regiobode / Dode eik en petitie Vollebregt maken indruk op Tweede Kamer

Dode eik en petitie Vollebregt maken indruk op Tweede Kamer

LOENEN – De Loenense Astrid Vollebregt, lid van Gedeputeerde Staten voor de SP, heeft met haar petitie en verhaal over de gevolgen van de laagvliegroutes van Lelystad Airport indruk gemaakt op de Tweede Kamer. Ze bracht dinsdag 4 december een bezoek aan Den Haag. Een dag later refereerden diverse woordvoerders aan de problemen op de Veluwe tijdens het Algemeen Overleg Luchtvaart van de Tweede Kamer met minister van Nieuwenhuizen.

Om haar petitie tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport, namens de kinderen van morgen en al het leven in de natuur op de Veluwe, kracht bij te zetten, nam Astrid Vollebregt (helemaal rechts op de foto) een dode eik mee. De boom staat symbool voor het probleem van de nu al bovenmatige stikstofdepositie op de Veluwe. En daar zouden de laagvliegroutes van Lelystad Airport nog bij moeten komen.
De petitie, met talloze handtekeningen, werd mede overhandigd door Leonhard Beijderwellen van Laagvliegroutes Friesland NEE en Odile Rijken en Marjolein Rotsteeg van de Werkgroep Red Gelderland. De woordvoerders Luchtvaart van de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus, PvdA en SGP in Den Haag namen de tijd om van Vollebregt de achtergronden achter de massale sterfte van oer-Hollandse eiken aan te horen.

Dat het verhaal van Astrid Vollebregt en de petitie indruk hebben gemaakt op de Kamerleden, bleek onder meer op 5 december tijdens het Algemeen Overleg Luchtvaart van de Tweede Kamer met minister Van Nieuwenhuizen, waarbij diverse woordvoerders luchtvaart aan de petitie, de dode eik en de onderliggende stikstofproblematiek refereerden.
Doordat de Europese Commissie duidelijk heeft gemaakt bezwaren te hebben tegen de Verkeersverdelingsregel, die had moeten regelen welke vluchten van Schiphol naar Lelystad Airport mogen verhuizen, heeft minister Van Nieuwenhuizen deze ingetrokken. Hierdoor dreigt opnieuw vertraging voor de uitbreiding van het vliegveld.

De dode eik is overigens mee terug gegaan en krijgt een bijzondere plaats op de Veluwe.

Lees ook

Lezing Irene van der Aart in Bibliotheek Brummen

BRUMMEN – Cabaretière en columniste Irene van der Aart komt vrijdag 25 juni naar de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.