Home / Alle-Regiobode / Business & Shopping: Kaasverkoper van Dierense markt wint prijs voor beste keurder

Business & Shopping: Kaasverkoper van Dierense markt wint prijs voor beste keurder

DIEREN – Het verschil weten tussen jong en jong belegen, tussen Goudse 48+ en Boeren Goudse en achterhalen waarom een kaas van slechte kwaliteit is, is geen sinecure. Kaasboer Harold Oskam, elke woensdag te vinden op de markt in Dieren, kreeg het voor elkaar en won op het Nederlands Nationaal Kaaskeurconcours (NNKC) een gouden plak in de categorie detailhandel.

Oskam staat al sinds 1987 op de markt onder de formule Daalderkaas en doet sindsdien ook al mee aan de keuring tijdens de NNKC. Ruim vijfhonderd specialisten in de kaas, makers, handelaren en verkopers, willen daar laten zien dat zij het meest verstand hebben van kaas. De marktkoopman is dan ook in zijn nopjes met de zege. “Het is gewoon kicken, ik kreeg kippenvel toen ik hoorde dat ik won. Ik heb het vak geleerd van mijn vader en ging met hem altijd naar de keuring. Hij overleed zeven jaar geleden, dus hij maakt dit helaas niet meer mee. De keuring is wel een dingetje in de kaasbusiness.”
Oskam keurde tien boorsels: tien kleine stukjes kaas die hij beoordeelde op soort, vetgehalte, rijping, geur, smaak en kwaliteit. Daarbij moest hij aangeven waarom een kaas goed of juist onvoldoende of slecht is. “Vooral aangeven dat een kaas slecht is en waarom, is lastig”, zegt de kaasverkoper. “Afgekeurde kaas komt niet bij ons op de markt, dus wij proeven die kaas ook niet. Daarom is het lastig om afwijkingen te herkennen.”

“Het verkopen van kaas is mijn passie”, zegt Oskam. “Het leukste van mijn vak is als het lukt om het juiste stukje kaas te verkopen aan klanten. Dat ze zeggen ‘dit is mijn smaak, dit stukje vond ik erg lekker, doe ‘m nog maar een keer’. Ik probeer de kaasbeleving van klanten uit te breiden en ze te triggeren om niet altijd dezelfde kaas te kiezen.”

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Gezonde leefstijl

Gezondheid wordt over het algemeen gezien als de belangrijkste factor voor een goed en gelukkig …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.