Home / Doesburg-Regiobode / Bronckhorst neemt met inwoners zorg onder de loep

Bronckhorst neemt met inwoners zorg onder de loep

BRONCKHORST – De gemeente Bronckhorst wil samen met inwoners, betrokken organisaties en ondernemers bedenken hoe de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet lokaal kunnen worden ingevuld. Ook wil de gemeente onderzoeken hoe landelijke trends in zorg en ondersteuning in Bronckhorst van toepassing zijn.

Wethouder Evert Blaauw verduidelijkt: “Als we weten hoe landelijke trends in onze gemeente uitpakken, dan kunnen we de vraag naar zorg beter voorspellen en beter inschatten wat de kosten zijn. Ook doen we onderzoeken naar bijvoorbeeld de tekorten op de jeugdzorg. De uitkomsten gebruiken we voor een ombuigingsplan dat ervoor moet zorgen dat onze inwoners passende zorg en ondersteuning krijgen, terwijl de uitvoering van deze zorg binnen het budget valt.”

Bronckhorst heeft met de Achterhoekse gemeenten afspraken gemaakt over wat samen gedaan wordt in de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet. “Als we in regionaal verband zaken kunnen regelen, dan doen we dat. We willen daarmee voorkomen dat we dingen dubbel doen. Maar niet alles kan regionaal geregeld worden. Er blijft nog een deel over dat we zelf op gemeentelijk niveau moeten organiseren. Dat willen we nu samen met de inwoners en organisaties gaan oppakken”, aldus wethouder Blaauw.

Vanaf 2014 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet. De gemeenteraad heeft in 2014 het Beleidsplan Sociaal Domein 2014-2018 vastgelegd. Dat plan loopt nu af. Daarom moeten voor de zaken die niet regionaal zijn opgepakt nieuwe afspraken worden gemaakt.

Lees ook

Expositie ‘Kom je spelen?’ geopend in Doesburg

DOESBURG – Zaterdag 19 juni werd de expositie ‘Kom je spelen ?’ geopend in het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.