Home / Brummen-Regiobode / Bij de Maakplaats doen kinderen wat ze zélf willen

Bij de Maakplaats doen kinderen wat ze zélf willen

BRUMMEN – Bij Maakplaats the Villa in Brummen doen kinderen wat ze zelf het liefste doen. Timmeren en knutselen, koekjes bakken, een boek lezen of gewoon lekker kletsen, alles mag. Alleen de telefoon blijft deze middag in de tas.

De Maakplaats is een initiatief van Frederique: “Ik merkte aan mijn drie kinderen dat op school heel erg de nadruk ligt op leren en nadenken en minder op creativiteit en vindingrijkheid. Problemen oplossen leer je pas, als je ergens tegenaan loopt. Ik miste een creatieve plek waar kinderen aan de slag kunnen met dat wat zij zélf willen doen.”
Nou beschikt Frederique toevallig over een terrein met genoeg ruimte. Ze maakte mede-vrijwilligers Anneliek en Guido direct enthousiast en het idee voor de Maakplaats kreeg vaste vorm. Zo is Guido goed in de werkplaats en helpt hij de kinderen bij timmeren en zagen: “Het is leuk ze te prikkelen om iets moois te maken. Maar als iemand gelukkig wordt van spijkers in een plank slaan of gaten boren, is dat ook helemaal prima.” Anneliek werd direct enthousiast om met de kinderen te gaan koken en bakken en werkt met ze aan de naaimachine. Via de houtwerkgroep van SWB kwam er nog hulp in de vorm van Gerrit, die zijn ervaring loslaat op de kinderen.

Sinds een week of zes ontvangt het viertal nu twee dagen in de week kinderen in de Maakplaats, die te vinden is aan de Zutphensestraat 196 in Brummen. Al vanaf de eerste keer is het gezellig druk. Per keer komen er zo’n twaalf tot zestien jongens en meisjes, maar op woensdag 5 december is het rustig in verband met pakjesavond. Vanaf 14.00 uur lopen de kinderen binnen en zoeken allemaal hun eigen bezigheid. Thias heeft vorige week een prullenbak getimmerd en die krijgt vandaag een mooi kleurtje. Jesse moet nog een sinterklaassurprise afmaken. Lotte maakt van stof een armbandje en haar zus Veerle begint aan een heuse zeepkist voor ze aan haar huiswerk gaat. Maeve verdwijnt met een boek in de zitzak. Rhys timmert met Gerrit verder aan zijn project – een cadeau waar verder uiteraard nog niets over verklapt mag worden. Khaldoen oefent op het keyboard, maar doet eigenlijk het liefst proefjes: “Laatst heb ik een vulkaan gemaakt. Eerst stenen neergelegd en dan met azijn en bakingsoda een uitbarsting gemaakt. Ik denk dat dat ik dat straks nog een keer ga doen.”

Alles gaat rustig en ieder doet zijn ding. Zelf als dat kan, met een beetje hulp van één van de vrijwilligers als dat nodig is. “We vinden het belangrijk dat kinderen hun eigen ideeën uitwerken. Ze vragen wel ‘wat kan ik doen?’, maar dan stellen wij de vraag: ‘wat wíl je doen?’”, zegt Guido. “Het is prachtig om te zien wat kinderen dan bedenken en vooral hoe trots ze zijn als ze zélf iets gemaakt hebben. Het geeft ze zelfvertrouwen.”
Zoals gezegd is het ook prima om gewoon een boek te lezen en vaak nemen kinderen ook hun huiswerk mee. “Samen is het veel gezelliger om te doen”, zeggen ze. En wie dat wil, kan hulp krijgen van Anneliek of Frederique. “We vinden het vooral belangrijk dat kinderen een prettige plek hebben waar ze zich veilig voelen, ook als het thuis bijvoorbeeld niet zo fijn is.”

Nu komen nog alleen kinderen van de basisschool naar de Maakplaats, maar ook jongeren tot en met achttien jaar zijn welkom. “Het maakt niet uit van welke school je komt, er zijn geen groepjes”, zegt Jesse. De Maaktplaats is geopend op woensdag en donderdag van 14.00 tot 18.00 uur. Iedereen is welkom, nieuwe ideeën overigens ook. De vrijwilligers hopen de Maakplaats in de toekomst uit te breiden met nieuwe activiteiten.

Foto: Linda Peppelman

www.villa-sangha.nl/maakplaats-the-villa

Lees ook

Lezing Irene van der Aart in Bibliotheek Brummen

BRUMMEN – Cabaretière en columniste Irene van der Aart komt vrijdag 25 juni naar de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.