Home / Brummen-Regiobode / Bestuurders Sportkompas: ‘gemeente neemt ons niet serieus’

Bestuurders Sportkompas: ‘gemeente neemt ons niet serieus’

BRUMMEN – Het bestuur van de Stichting Sportkompas voelt zich door de gemeente Brummen in de steek gelaten. Dat laten de vier langstzittende bestuurders weten, die onlangs aankondigden per 1 januari het werk neer te leggen. “Oorspronkelijk meende Sportkompas samen met gemeente en politiek voor dezelfde maatschappelijke belangen te staan, maar de gang van zaken het laatste jaar heeft ons duidelijk gemaakt dat dit niet het geval is.”

De vier langstzittende leden, Willem Elshof, Wessel van Soest, Mark Donatz en Natale David, gaven eerder deze maand aan hun vrijwilligerswerk per 1 januari te beëindigen. De overige twee leden, Pouwel Inberg en Marion van Wieringen, hebben daarop besloten eveneens het werk neer te leggen, omdat zij niet met zijn tweeën de verantwoordelijkheid voor de hele stichting kunnen dragen. Vorige week heeft het bestuur in gesprek met het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brummen de reden van hun vertrek toegelicht.

Voorzitter Wessel van Soest legt uit: “We vormden al lang voor het ontstaan van Sportkompas het bestuur van Stichting Rhienderoord, waar het zwembad, de sporthal en de horeca onder vielen. We hebben al jaren geleden bij de gemeente aan de bel getrokken omdat we meer subsidie nodig hadden. Door onder andere een afname in het aantal kinderen dat zwemles neemt, de stijgende energieprijzen en een stijgende huur werd het steeds lastiger om een goede exploitatie te voeren. Met onze alarmsignalen werd echter lange tijd niets gedaan.”
Dit jaar ging de stichting Rhienderoord op in de stichting Sportkompas, die naast Rhienderoord de verantwoordelijkheid kreeg over sporthal de Bhoele en de sportzaal aan de Lorentzstraat in Eerbeek en de uitvoering van sportstimulering in de gemeente. De gemeente Brummen besloot alsnog een onderzoek uit te laten voeren door de Synarchis Adviesgroep. “Hieruit bleek dat wij het als stichting goed deden, maar dat we 50.000 euro extra subsidie nodig hebben om een gezond bedrijf te kunnen voeren. En dat zit nog steeds in de kosten van het zwembad. Die situatie is met de vorming van Sportkompas niet veranderd.”
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brummen had dit bedrag weliswaar opgenomen in de begroting voor komend jaar, maar dit is door een motie van Democratisch Brummen teruggedraaid: de gemeenteraad stelt geen extra subsidie beschikbaar voor de stichting. “Dat was voor ons de druppel. We hebben al zoveel hobbels moeten nemen en worden steeds door de gemeente afgeremd. We voelen ons niet serieus genomen.”

De bestuursleden hebben de fractievoorzitters van alle Brummens partijen verzocht om in kleine kring om tafel te gaan om over de situatie te spreken. Het Raadsforum, dat door enkele partijen als gespreksgelegenheid werd voorgesteld, is volgens het bestuur van de Stichting Sportkompas geen plaats om met elkaar in gesprek te gaan, maar meer een plek om een statement af te leggen. “Uitwisseling van gedachten en ideeën zal hier niet uit de verf komen.” Democratisch Brummen, VVD en D66 waren slechts bereid zo’n gesprek individueel in de fractie te laten plaatsvinden. “Het is ondoenlijk voor het bestuur om haar grieven, bezwaren maar ook positieve adviezen voor de toekomst, naast aan het college ook nog eens zeven keer aan alle fracties te gaan uitleggen”, zeggen de bestuurders van Sportkompas. “Bovendien is een discussie onderling daarmee onmogelijk. Het bestuur van Sportkompas is hier ontstemd over en vindt het veelzeggend over de houding van de lokale politiek.”

Na het besluit van de gemeenteraad om geen extra subsidie toe te kennen, hebben de vier bestuursleden besloten op te stappen. “We hopen met dat signaal te bereiken dat er meer snelheid, besluitvaardigheid en draagvlak komt van gemeente en politiek. De ambitie van de stichting en de ambitie van de gemeente en de politiek houden geen gelijke tred, waardoor het onmogelijk is voor de stichting om optimaal te functioneren. Te vaak is Sportkompas afhankelijk van de vertragingen die zij telkens weer oploopt. Zo is er bijvoorbeeld pas begin december dit jaar duidelijkheid van gemeente gekregen over de financiële bijdrage over 2018. En dat terwijl het jaar zo goed als voorbij is. Ondernemen op deze wijze is haast niet mogelijk. En dat terwijl we het hebben over een organisatie met 25 man personeel en 100.000 bezoekers.”

Daarnaast vragen de bestuursleden zich af of er ‘zo met enthousiaste vrijwillige bestuurders moet worden omgegaan’. “We hebben met zijn vieren zo’n 8000 uur aan werk in de stichting gestoken”, zegt voorzitter Van Soest. “En dat is nog voorzichtig geschat. En dat op volledig vrijwillige basis. Daarbij voelen we ons niet meer gesteund door de gemeente. We hopen dat we door te stoppen een stevig signaal afgeven. Niet voor ons, maar in de hoop dat er eindelijk een goedlopende stichting van de grond komt.” Het bestuur heeft er, ondanks alles vertrouwen in dat dat moet kunnen. “Aan het enthousiaste en bekwame personeel van de stichting zal dat zeker niet liggen en met name met een gewijzigde positievere inzet van gemeente en politiek moet het kunnen lukken.”

Lees ook

Open atelier Annie Elissen

BRUMMEN – Annie Elissen – Groot Tjooitink neemt dit jaar voor het eerst deel aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.