Home / Alle-Regiobode / Winter vol regen nodig om droogte recht te trekken

Winter vol regen nodig om droogte recht te trekken

REGIO – Pas als er de komende winter net zoveel regen valt als normaal in een heel jaar, is de grond- en oppervlaktewaterstand pas hersteld. Waterschap Rijn en IJssel trekt daaruit de conclusie dat de waterstand voor het voorjaar waarschijnlijk niet hersteld zal zijn.

Het waterschap heeft berekeningen uit laten voeren naar de gevolgen van de droogte van de afgelopen zomer. Op sommige plekken is wel 500 tot 700 millimeter neerslag nodig om weer op normale waarden te komen. Gebeurt dit niet, dan is dat volgend voorjaar merkbaar. Watergangen worden eerder afvoerloos en vallen eerder droog. Ook de watertemperatuur stijgt dan sneller. Hierdoor zullen volgens het waterschap de problemen voor de waterkwaliteit, de landbouw en de natuur van afgelopen jaar eerder herhalen en mogelijk langer duren.
Door de regen in de afgelopen weken is er wel weer water beschikbaar voor gewassen die aan de oppervlakte wortelen, zoals gras. “Dit geeft het idee dat het herstel is ingetreden, maar schijn bedriegt”, zegt het waterschap. “De grond- en oppervlaktewaterstanden zijn sinds de extreem droge zomer alleen nog maar verder gedaald. De grondwaterstanden zijn tot een meter lager dan normaal voor deze tijd van het jaar en zijn nog steeds dalende. Meer dan de helft van onze watergangen is drooggevallen en in het overgrote overige deel is sprake van stilstaand, ondiep water”, zegt het waterschap.

Het waterschap verwacht door de klimaatverandering in de toekomst vaker te maken te krijgen met extreem droge perioden, zoals afgelopen jaar. Daarom gaat het waterschap de komende maanden met partijen in het gebied in overleg over wat te doen in droge perioden. Dijkgraaf Hein Pieper: “We verwachten dat de grond- en oppervlaktewaterstanden in ons hele gebied zich onvoldoende zullen herstellen. Dat betekent dat we komend voorjaar al beginnen met een achterstand. We hebben de afgelopen zomer gezien wat voor gevolgen dat heeft voor onder andere de natuur, landbouw, scheepvaart en recreatie. Daarom zijn collectief bewustzijn en een collectieve zoektocht naar oplossingen en maatregelen nodig.”
De maatregelen die het waterschap in de zomer heeft genomen, zijn nog steeds van kracht. Zo geldt er nog steeds een onttrekkingsverbod van oppervlaktewater uit beken, rivieren en sloten voor beregening in heel het werkgebied en een onttrekkingsverbod voor beregening uit grondwater in drie specifieke kwetsbare natuurgebieden.

Lees ook

Business & Shopping: Nieuw verplicht energielabel vanaf 1 januari

DIEREN – Iedere woningeigenaar is op straffe van een boete verplicht om bij de overdracht …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.