Home / Brummen-Regiobode / Teun van de Kuit verrast met Dorpsparel Loenen 2018

Teun van de Kuit verrast met Dorpsparel Loenen 2018

LOENEN – Nietsvermoedend zat Teun van de Kuit dinsdagavond met het bestuur van Ontmoetingscentrum De Bruisbeek in Loenen in de grote zaal te vergaderen toen opeens de deur openging en de boerenkapel De Plaggenstèkers met veel kabaal binnen kwam. Aanvankelijk was het niet duidelijk waarom de kapel op dit ongebruikelijke tijdstip binnen kwam marcheren. Maar het raadsel werd snel opgelost toen de familie zich liet zien en het comité duidelijk maakte dat Teun van de Kuit dit jaar de hoogste Loenense onderscheiding heeft verdiend: de Dorpsparel 2018.

Na een serenade van de kapel voerde Martien Kobussen het woord namens het Parelcomité. Hij deed uitvoerig uit de doeken waarom Van de Kuit de Parelprijs heeft verdiend. Sinds Loenen in 1976 met de Parel van Gelderland hoog scoorde als Schoonste Dorp van Gelderland wordt jaarlijks deze vrijwilligersprijs toegekend aan een Loenenaar die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de dorpsgemeenschap.
Kobussen vertelde dat Van de Kuit (78) een bijzonder actief leven heeft gehad maar nog steeds druk is. Hij is nog bestuurslid van De Bruisbeek. Dagelijks is hij er te vinden om alles vlot te laten verlopen. Hij doet klusjes en geeft bloemen water. Hij heeft de leiding van de Koersbalclub die het goed doet. Daar regelt hij veel voor. Ook is hij wekelijks bezig met het biljarten.
Van de Kuit was ook jarenlang lid van de muziekvereniging OLTO als vaandeldrager, sloeg grote trom en de bekken. OLTO kon ook menig jaar op hem rekenen als vrijwilliger voor de oud papier actie (OPA). Bekend zijn de geintjes die Teun altijd graag uithaalde met deze groep.
Tot enige jaren geleden was hij zanger en bestuurslid van de Gemengde Zanvereniging Harmonie. Hij had daarnaast ook allerlei taken. In Dorpscentrum De Brink is Teun jarenlang samen met zijn vrouw Annie actief geweest in de bediening. Ook bij het schoonmaken was hij present. Bij de bouw van De Brink heeft hij ook een flink aandeel gehad.

De reden dat de boerenkapel deze avond aanwezig was, was omdat de Parelwinnaar lange tijd deel uitmaakte van deze kapel. Hij sloeg de grote trom of speelde een ander instrument. Teun vond het altijd prachtig om met de kapel op pad te gaan. Hij was de sfeermaker. Jaarlijks was hij ook te vinden onder de Vlierstruuk bij het Schaapscheerdersfeest. Leuk vond Teun dat bij deze gelegenheid zijn zoon Niels even gastmuzikant was bij deze kapel.
Van de Kuit, die zelf graag een geintje uithaalt, was wel even perplex dat hem dit nu overkwam zonder er maar iets van te weten. Hij toonde zich blij verrast met de Pareltrofee die een ereplaats krijgt in zijn woning aan de Molenbeek. Vooral de komst van de kinderen en kleinkinderen vond hij prachtig.
Zijn echtgenote Annie, die ook een aandeel heeft gehad in deze prijs, kreeg bloemen aangeboden. Ook waren er nog lovende woorden van Marcel Dammers van de muziekvereniging en boerenkapel en van Ria Blom van de Bruisbeek. Daarna werd er getoost op de onderscheiden Loenenaar, die volgens velen de Parel ruimschoots heeft verdiend.

Foto: Han Uenk

Lees ook

De Middelste Molen blijft achter de schermen druk

LOENEN – De Middelste Molen, ambachtelijke papierfabriek en museum aan het Kanaal Zuid in Loenen, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.