Home / Nieuws / Studenten brengen vooral groen en kleur naar Velp-Zuid

Studenten brengen vooral groen en kleur naar Velp-Zuid

VELP – Anderhalve maand de tijd hadden de vijf studenten van de hoveniersopleiding van Aeres MBO in Velp om een ontwerp te maken voor verschillende voortuinen in Velp-Zuid. In het kader van Operatie Steenbreek maakten zij plannen om vooral bestrating weg te halen en fris groen hiervoor terug te brengen. Woensdag 31 oktober presenteerden de vijf hun plannen.

Operatie Steenbreek is een landelijke campagne waar de gemeente Rheden aan meedoet. Het doel is meer groen en minder bestrating in de openbare ruimte, maar ook in particuliere tuinen. Een groene tuin zorgt voor minder wateroverlast, minder water in het riool en een betere biodiversiteit aan dieren en insecten. Daarnaast staat een groene voortuin ook nog eens veel gezelliger in de straat.
De vijf ontwerpers kregen elk een eigen tuin toegewezen, waarvoor ze een ontwerp moesten maken. Hierbij moesten ze natuurlijk rekening houden met de wensen van de bewoners, maar ook de eisen van verhuurder Vivare, het budget en de mogelijkheden voor onderhoud. Jasper Maresch (foto) bedacht een tuin met hoge siergrassen en een pergola, met veel kleur. Chiel Oonk maakte een ontwerp voor twee tuintjes naast elkaar, waarin op verzoek van de bewoners ruimte is gemaakt voor een kweekbakje waar de kinderen zelf groentes kunnen verbouwen. Theunis van Dijke bedacht een onderhoudsvrije tuin waar de bewoner makkelijk met zijn scooter in kan. Hij gebruikt de stoeptegels om een bank te maken. Jelle van Haren maakte een ontwerp voor een tuinbank onder een pergola, gemaakt van opgestapelde eikenstammetjes. Een hekje sluit de tuin zodat de honden van de bewoonster er vrij kunnen rondlopen. Roel Klein Hesselink vond een oplossing voor de lelijke afvalcontainers van drie naast elkaar gelegen woningen, hij gaat hier mooie houten bakken van maken, die passen bij de gevels waar planten tegenaan komen.

Het is de bedoeling nu zo snel mogelijk te starten met de uitvoering van de plannen. De vijf ontwerpers gaan groepen studenten aansturen uit andere leerjaren, die de tuinen gaan aanleggen. Ze maken bovendien een onderhoudsplan voor de bewoners, die zelf voor hun tuinen gaan zorgen. In de eerste jaren krijgen ze hier nog hulp bij van medewerkers van activeringscentrum De Magneet.

Wethouder Dorus Klomberg, woensdag aanwezig bij de presentaties, was erg enthousiast over de ontwerpen. “Jullie laten zien wat je allemaal met een kleine tuin kan doen”, zei hij. “Jullie leveren een belangrijke bijdrage aan het zichtbaar maken van de Operatie Steenbreek. Ik hoop dat deze voorbeelden andere mensen in de wijk enthousiasmeren om hun eigen tuin aan te pakken en te vergroenen.”

Foto: Linda Peppelman

Lees ook

Schatgraven naar afgedankte apparaten

DIEREN – BSO KSH De Boomgaard uit Dieren doet mee met de jaarlijkse inzamelactie voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.