Home / Brummen-Regiobode / Stoffer Langenberg kan geen dag zonder muziek

Stoffer Langenberg kan geen dag zonder muziek

KLARENBEEK – Stoffer Langenberg uit Klarenbeek is er heilig van overtuigd dat muziek zijn leven heeft gered. Zonder zijn grote liefde voor de muziek had hij nooit zoveel energie kunnen opbrengen om na de tegenslagen in zijn gezondheid door te gaan. Hij is nu zestig jaar muzikant en kan nog geen dag zonder muziek maken.

Muziek houdt Stoffer fit. Langenberg presteert het nog om in zijn zevenste levensjaar nog maar liefst bij vier muziekkorpsen te blazen: DES uit Hall, Isseltaler Musikanten uit Velp, Bonkenbargkapel uit Oldenzaal en De Vriendenkring uit Oosterhuizen. Bij alle korpsen musiceren en meespelen bij optredens: hij doet het allemaal graag. Het langst is Langenberg bij de muziekvereniging DES uit Hall. Tijdens het concert afgelopen zondag werd hij door voorzitter Johan Welmers uitvoerig in het zonnetje gezet. Deze club heeft een grote plek in het hart van Langenberg.
In een gesprek op De Broeksche Hof, de Bed and Breakfast van Stoffer, vertelt de jubilaris dat hij in geboorteplaats Wapenveld eigenlijk op een spartaanse wijze de eerste muzieklessen heeft gekregen. De docent was heel streng. “Als je het niet goed deed kreeg je een portie smeer”, weet Langenberg nog, “maar ik heb het zodoende wel goed geleerd. Bijvoorbeeld met de voeten tellen.”

De eerste tegenslag in zijn gezondheid kreeg Stoffer al op elfjarige leeftijd. Twee jaren moest hij kuren omdat hij besmet was met TBC. Veel familieleden moesten dit ook. Een verpleegkundige leerde hem in die tijd blokfluit spelen en zodoende kreeg hij veel plezier in het muziek maken.
Toen Stoffer genezen was werd hij lid van de muziekvereniging ONA (Oefening Na Arbeid). De vereniging ging helaas ter ziele. Stoffenberg ging in Hall wonen en besloot daar lid te worden van de plaatselijke muziekvereniging DES. Meteen voelde hij zich hier thuis. Het was een gezellige club met veel jongelui. Hier speelde Langenberg trombone en bariton. Hij kwam in contact met Herman Engelbertink met zijn Egerländer kapel. Langenberg raakte helemaal verslingerd aan deze muziek. De vrolijke muziek gaf hem een oppepper als het met zijn gezondheid wat minder ging. Later werd deze kapel dit de Isseltaler Musikanten, waarvan de Klarenbeker altijd nog een trouw lid is.

Dirigent Bennie ter Heide, die dirigent was van de Isseltaler Musikanten, maakte de overstap naar de Bonkenbarg kapel in Oldenzaal. Hij haalde de Langenberg over om ook bij zijn kapel te komen spelen. Meteen had hij het hier naar de zin. Stoffer: “Een machtig mooie kapel. Ik voelde me hier meteen thuis. In die tijd ging het niet zo goed met mijn gezondheid. Er werd slokdarmkanker geconstateerd, maar ik ging niet bij de pakken neerzitten. De muziek gaf me golven energie om toch door te gaan. Samen met het opbouwen van een goede conditie kwam ik er door. Muziekmaken is mijn lust en leven. Van de bekende Theo Jans kreeg ik toen een hang, een klankschaal, waarop ik mijn gevoelens kwijt kon. Soms ging ik midden in de nacht naar buiten om bij de vijver te spelen. Dat kan hier in de buitenwijken. Dat heeft me altijd goed gedaan. Ik ben er weer bovenop gekomen en speel nu weer de sterren van de hemel.”
Nog een vierde muziekvereniging kan rekenen op de muzikale kwaliteiten van Stoffer Langenberg. Het Seniorenorkest De Vriendenkring uit Oosterhuizen heeft aan deze muzikant een goede steun. Klaas Berends vroeg hem enige jaren geleden om ook bij deze club te komen. Hij vindt het hier ook prettig muziek maken met een prima dirigent.

Een buitenstaander kan moeilijk begrijpen dat iemand die zo ziek is geweest het kan opbrengen om bij vier muziekverenigingen zijn partij te spelen. Niet alleen doet Langenberg enthousiast mee aan de repetities, maar ook vaak met optredens. Langenberg is er duideijk in: “Muziek maken kost me geen energie, het geeft me juist energie. Ik krijg er rust mee in mijn lijf. Het is weer heel anders dan mijn werk hier thuis, met de grote tuin en Bed and Breakfast. Het is een druk leven, maar daarmee voel ik me op mijn best. Ik ben nu zeventig jaar, maar wil nog jaren zo doorgaan. Ik stel het zeer prijs dat de muzikanten van deze verenigingen altijd met mij hebben meegeleefd toen het slechter ging. Muziek is alles voor mij.”

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Lekker spelen tijdens buitenspeeldag

EERBEEK – Op woensdag 23 september werd de straat in Eerbeek en Brummen even teruggegeven …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.