KLARENBEEK – Vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen schreeuwen om nieuwe samenwerking. Dit is een belangrijke conclusie van de bijeenkomst die op 1 november in Klarenbeek werd gehouden rondom het thema vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen (VAB).
In een voormalige kas in Klarenbeek spraken ruim zeventig agrarische ondernemers, medewerkers van gemeenten en provincie en deskundigen en adviseurs uit verschillende invalshoeken met elkaar over de centrale vraag: hoe komen we in het denken en doen rondom VAB’s van kosten en opgaven naar kansen?
In de provincie Gelderland stoppen 450 ondernemers op jaarbasis met hun agrarische bedrijf. Dit betekent dat de komende jaren ruim 6,3 miljoen vierkante meter agrarisch vastgoed vrijkomt. Ruim driekwart van de agrarische gebouwen die vrijkomen zijn bedrijfsgebouwen (gebouwen zonder woonfunctie). In totaal is dit in Gelderland 4,8 miljoen vierkante meter.
Gedeputeerde Peter Drenth toonde begrip voor de situatie waarin veel agrariërs zitten: “Een bedrijf dat door voorgaande generaties is opgebouwd, zou je het liefst voort blijven zetten. Maar dat kan niet altijd. En het is goed te weten dat je er in zo’n situatie niet alleen voor staat.” Drenth riep op tot samenwerking. “ Samenwerking tussen ondernemer en gemeente, maar ook samenwerking met andere deskundigen die kunnen helpen bij het in beeld brengen van mogelijkheden of het opstellen van een businessplan. Als provincie kunnen we dat ook faciliteren vanuit het POP3-programma Innovatieve Concepten.”