Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Opening elektrificatie spoorlijn in Rheden

Retrospectief: Opening elektrificatie spoorlijn in Rheden

Op 15 mei 1953 stopte er een elektrische trein op het gloednieuwe station in Rheden. Uit de trein stapten, naast de Rhedense burgemeester De Bruin – geheel links op de foto – onder meer de president directeur van de NS, Dr. In. Franciscus (Frans) Quirien den Hollander, bij spoorwegmensen in die tijd bekend als F.Q., naar zijn voorletters.

Den Hollander was met een groot gevolg onderweg van Arnhem naar Zutphen. Dat gebeurde in een elektrische trein en de aanleiding was de voltooiing van de elektrificatie van dat deel van de IJssellijn, de spoorverbinding tussen Arnhem en Leeuwarden. Twee jaar was er gewerkt aan het aanbrengen van de bovenleidingen en alle bijbehorende voorziening voor onder meer de stroomvoorziening. Gereden werd in die tijd en tot aan de jaren zestig met het verouderde Mat. 36, ofwel treinstellen die al vanaf 1936 in gebruik werden genomen.

De IJsselspoorlijn, die in onze streken langs de Veluwezoom en Brummen loopt, was niet alleen een van de belangrijkste lijnen van de zogenaamde Staatslijn A die geëlektrificeerd werd, maar ook één van de laatste. Sinds 1908 reden er al mondjesmaat elektrische treinen in ons land, maar vanaf 1927 werd daar in heel Nederland pas echt werk van gemaakt. De Tweede Wereldoorlog vertraagde de aanleg behoorlijk, maar in 1958 waren de meeste belangrijke verbindingen gereed voor gebruik van elektrische treinen. Niet alleen veel comfortabeler, maar ook sneller, schoner en uiteindelijk veel goedkoper.

Op 15 mei 1953 werd de opening feestelijk luister bijgezet, met een openingsrit met naast veel NS-hotemetoten plaatselijke notabelen. Op de drie stations in de gemeente Rheden was burgemeester Jan de Bruin de gastheer die telkens de plaatselijke ontvangst regelde – zoals op deze foto in Rheden, waar de NS-preses uit handen van een dame in folkloristische outfit een geschenk ontvangt – en op het station van Brummen gebeurde dat door burgemeester Hendrik Dekker.

Het station in Rheden, waar deze foto in ’53 werd gemaakt, was in die tijd gloednieuw. Het was in 1952 geopend en bestond uit een laag gebouw in baksteen en natuursteen, waar loketten, een bagagedepot en een fietsenstalling waren ondergebracht. Het werd in december 2007 afgebroken.

Lees ook

Rick Evers: Nights In White Satin

Wij hadden vroeger thuis altijd de radio aanstaan. Nou ja, radio … Meestal waren het …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.