Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Coöperatieve Landbouwvereniging Spankeren

Retrospectief: Coöperatieve Landbouwvereniging Spankeren

Lang geleden ontstonden de eerste coöperaties. Dat zijn een soort van zelforganisaties van producenten of gebruikers. Coöperaties speelden in de negentiende en twintigste eeuw een grote rol bij het collectieve streven om gezamenlijk doelen te bereiken die voor elk individu onbereikbaar zouden zijn geweest. Eendracht maakt macht, zoiets. En het bestond en bestaat in vele vormen. Op het gebied van woningbouw, geldzaken, natuurlijk politiek, maar zeker ook op het gebied van inkoop. Vooral boeren verenigden zich massaal en met succes.

En daarmee komen we op de hierbij afgedrukte foto. Die werd op 17 september 1940 door de Coöperatieve Landbouw Vereniging Eerbeek aangeboden aan hun collega’s van de Coöperatieve Landbouwvereniging Spankeren. De gelegenheid daarvoor was de opening van het gebouw op de foto. Het stond aan de Zutphensestraatweg in Dieren.
Het gebouw was in 1939 en 1940 getekend en gebouwd door architect Heineman uit Velp. Het verrees op de plek van het oude gebouw van de ‘Boerenbond’ op die zelfde locatie. Nog weer eerder was daar de maalderij van Lentink gevestigd. Een voor die tijd moderne stoommolen, die onafhankelijk van de wind kon malen. De fraaie nieuwbouw op deze foto uit het eerste oorlogsjaar, werd overigens in 1956 nog sterk uitgebreid richting IJssel. Ook kreeg het toen een weegbrug.

In Dieren werd de coöperatie ook wel Colans of de Boerenbond genoemd. In 1966 werd het een Welkoop. Stilaan verlegden de activiteiten zich daarna van het bedienen met malen en het leveren van zaaigoed en dergelijke aan de boeren in de omgeving, naar verkoop aan particulieren. Het was een winkel waar werkelijk alles te koop was op het gebied tuinieren, het boerenbedrijf, de veehouderij en hobbydieren.

In 1994 sloot de Dierense Welkoop. Het aantal boeren in de omgeving Spankeren en Dieren was flink afgenomen en die verliezen konden niet voldoende worden gecompenseerd door de verkoop aan particulieren.
Het pand werd verkocht aan een ontwikkelaar, die er plannen mee had. Maar het stond een tijdje leeg en werd intussen gekraakt. Zoals zo vaak laten krakers een pand slooprijp achter als ze uiteindelijk gedwongen worden te vertrekken en pogingen het markante gebouw op een monumentenlijst te krijgen mislukten. Tegenwoordig staat op die locatie een appartementencomplex.

Lees ook

Rick Evers: Kijk, dit moet je elke dag thuis doen

De mondhygieniëste, die op de website van de praktijk werd voorgesteld als preventie assistente, vroeg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.