Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Burgemeester de Bruinstraat

Retrospectief: Burgemeester de Bruinstraat

Op 6 juni 1959 opende Rhedens burgemeester Drost de naar zijn voorganger Jan de Bruin vernoemde nieuwe weg dwars door het dorp Dieren. Over de aanleg van die weg was al sinds 1922 gesproken. Doel van het nieuwe traject was om de smalle straten in Dieren-Zuid te ontlasten. Het verkeer op de route Arnhem-Zutphen wurmde zich tot dan door de Hogestraat en de Zutphensestraatweg.

De Burgemeester de Bruinstraat zou vijf jaar dienst moeten doen als doorgaande route. Er waren immers plannen om een snelweg tussen Arnhem en Zutphen aan te leggen. De aanleg daarvan begon in 1960 en uiteindelijk zou die IJsselweg worden aangelegd tot aan Ellecom. Bij Brummen was men ook al begonnen met de realisatie van die snelweg. Het weggedeelte Ellecom – Brummen zou bij Dieren, Spankeren en Leuvenheim globaal langs de oever van de IJssel worden aangelegd.

In Dieren ontstonden echter hevige protesten tegen die aanleg. Het dorp wilde het veer en omgeving behouden. Daar kwam een oliecrisis overheen en misschien nog wel het belangrijkste feit was dat werd besloten de A50 over de Veluwe definitief te realiseren, waardoor de urgentie van de IJsselweg verdween.
Het kwam er wel op neer dat de Burgemeester de Bruinstraat niet na vijf jaar een lokale ontsluitingsweg voor het in noordwestelijke richting sterk groeiende Dieren werd, maar de doorgaande route bleef. Op deze foto uit 1960 is het nog rustig op die weg, maar dat zou in de jaren daarna snel veranderen. Het wegverkeer nam steeds meer toe en er ontstond een situatie die vroeg om drastische oplossingen.
De kansen daartoe ontstonden in 1999, toen werd besloten goederentreinen van de nieuwe Betuweroute deels over bestaand spoor af te wikkelen. Dieren zou dan door de N348 en de intensiever te gebruiken spoorlijn nóg verder in tweeën gedeeld worden. Na veel plannen en mislukkingen, bracht de Traverse Dieren daarvoor uiteindelijk een oplossing.

Lees ook

Retrospectief: Hotel Brinkhorst in Ellecom

Ellecom had in de negentiende eeuw grote aantrekkingskracht op toeristen. Vakanties speelden zich in die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.