Home / Nieuws / Reeks theatervoorstellingen op en over landgoederen

Reeks theatervoorstellingen op en over landgoederen

DE STEEG – Wethouders en vertegenwoordigers van de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen presenteerden in oktober op kasteel Middachten in De Steeg de plannen voor het gezamenlijke Landgoedfestival. De gemeenten maken deel uit van Gelders Arcadië, een lint van landgoederen langs de stuwwallen van de Veluwe. Muziektheater De Plaats verzorgt op negen locaties onder de naam Gedroomd Land voorstellingen die gaan over het leven op en met een landgoed.

Voor het totale programma van in totaal negen evenementen in 2019 en 2020, hebben zowel de provincie als de deelnemende gemeenten een budget van 432.000 euro vrijgemaakt. Voor 2019 staan de locaties al vast, de data nog niet. Zijpendaal (Arnhem), Middachten (De Steeg), Tuin de Lage Oorsprong (Renkum), Arboretum Belmonte (Wageningen) en Rosendael.(Rozendaal) komen volgend jaar aan bod. In 2020 worden vier Landgoedfestivals gehouden.
In de maanden mei tot en met september komen er op de landgoederen van Gelders Arcadië in totaal veertig theatervoorstellingen van Muziektheater De Plaats uit Arnhem. De Provincie Gelderland heeft de gemeenten Rheden, Arnhem, Rozendaal, Renkum en Wageningen zoals gezegd 300.000 euro toegekend voor de organisatie van het Cultuur- en Erfgoedpact Gelders Arcadië. De gemeenten ontvangen samen 244.000 euro voor een Landgoedfestival. Nog eens 56.000 euro is beschikbaar voor aanvullende activiteiten als een buitenbioscoop op de landgoederen of een marathon door Gelders Arcadië.

Met de organisatie van dit Landgoedfestival willen de gemeenten het verhaal over landgoederen vertellen met locatietheater, waarbij het landgoed de inspiratie vormt voor de voorstellingen. Door samen te werken met de professionals van Muziektheater De Plaats uit Arnhem en lokale amateurkunstenaars – acteurs, een kamerkoor en een plaatselijke fanfare – wordt het een beleving voor velen, gemaakt door velen. “We maken een voorstelling die zich afspeelt op een landgoed, waar de bewoners, personeel en omwonenden samen leven”, legt artistiek leider Lise-Lott Kok uit. “Er zijn telkens drie speelplekken; een monoloog, die binnen wordt gehouden, een voorstelling en een dansvoorstelling.” Daarnaast wordt rond de voorstellingen de hele dag een festival gehouden.

De vijf gemeenten willen graag meer bekendheid geven aan Gelders Arcadië en samenwerken aan de instandhouding en marketing van het gebied. Daarom werken ze al sinds 2009 samen. Zo hebben de gemeenten aansluiting bij de (inter)nationale toeristische marketingcampagnes ‘Castles & Countryhouses’ van het Nationaal Bureau voor Toerisme en Congressen en ‘Macht en Pracht in de Gelderse streken’ van RBT/KAN.
Op de overgang van de stuwwal naar Rijn en IJssel zijn vanaf de middeleeuwen meer dan 100 landgoederen en buitenplaatsen aangelegd. De landgoederen liggen op het grondgebied van de gemeenten Wageningen, Renkum, Rozendaal, Arnhem en Rheden. Een belangrijk deel daarvan bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds. Samen vormen ze een unieke landgoederenzone: Gelders Arcadië.

Om de informatie over Gelders Arcadië te ondersteunen wordt begin 2019 de website www.geldersarcadie.nl vernieuwd.

Foto: Wencel Maresch

De gemeentelijke vertegenwoordigers Budel (Rheden), Rolink (Renkum), De Vroome (Arnhem), Albricht (Rozendaal), Van den Wijngaart (Wageningen) en de dames van Muziektheaterbedrijf De Plaats poseren voor Middachten na de presentatie van hun plannen.

Lees ook

‘t Koffielokaal weer open

DIEREN – ‘t Koffielokaal van de Vineyard in Dieren is weer open. Elke woensdag tussen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.