Home / Rheden-Regiobode / Raad stemt in met Rhedense begroting

Raad stemt in met Rhedense begroting

DE STEEG – De Rhedense begroting is vorige week dinsdag goedgekeurd door de gemeenteraad. Alleen oppositiepartijen SP, GroenLinks en GPR Burgerbelangen stemden tegen de begroting.

De gemeente Rheden moet in 2019 bijna 2 miljoen euro bezuinigen om de begroting sluitend te houden. De tekorten zijn vooral te wijten aan tegenvallende rijksmiddelen, een toename van de zorgkosten en hogere personele uitgaven. Er komen maatregelen om de tekorten te compenseren, maar daar merken inwoners volgens het college voorlopig nog niets van.
De raad kwam tijdens de vergadering wel met enkele voorstellen. De VVD diende een motie in met de titel Bouwen….. maar waar? Deze werd door bijna de hele raad aangenomen. Alleen D66 stemde tegen. De raad wil hiermee dat het college voor 1 maart 2019 een inventarisatie maakt van mogelijke locaties voor woningbouw en de mogelijkheden onderzoekt voor het realiseren van woningen in of in plaats van bestaande bouw, zoals kantoren. Er is veel behoefte aan woningen en de raad wil naar behoefte bouwen, maar kan pas keuzes maken als er een duidelijk overzicht is van mogelijke bouwlocaties.
Ook wordt het voor eigenaren van monumenten mogelijk duurzaamheidsmaatregelen toe te passen. Dit nadat een amendement van de VVD hierover unaniem werd aangenomen. Rheden heeft een uniek erfgoed. Wanneer erfgoed een duurzamer karakter krijgt, wordt het toekomstbestendiger. Veel eigenaren van monumenten willen graag duurzame maatregelen treffen.
Het voorstel van D66 om inwoners van de gemeente meer te stimuleren actief deel te nemen aan kunst en cultuur werd ook unaniem aangenomen. In de begroting van het college werd een actieve cultuurparticipatie voorgesteld. Bij de nulmeting in 2016 was 24 procent van de inwoners van Rheden zeer actief op cultureel gebied en 35 procent enigszins actief. De raad ziet liever dat deze percentages in 2020 zijn gestegen.

Lees ook

Ik vind: De macht van banken

Om mijn uitgaven beter in de gaten te houden, betaal ik mijn boodschappen met contant …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.