Home / Belangrijk / Ooievaar krijgt nieuwe broedplek

Ooievaar krijgt nieuwe broedplek

HALL – Langs het Apeldoorns Kanaal staat vlakbij de Coldenhovense Brug aan de Langedijk in Hall een Amerikaanse eik. De eik is vooral bekend door het ooievaarsnest bovenin de boom. Bij een jaarlijkse inspectie die eigenaar Waterschap Vallei en Veluwe liet uitvoeren, is vastgesteld dat de eik in slechte staat verkeert en een gevaar kan vormen voor weggebruikers. Omdat de eik naast de weg staat, kapt het waterschap de boom om schade of verwondingen te voorkomen.

De stam en takken van de boom vertonen schimmels en zwammen, daarnaast is sprake van stam- en takbreuk. Toch mag de eik niet zomaar gekapt worden. Dat komt omdat het ooievaarsnest op basis van de Wet Natuurbescherming een beschermde status heeft. Daarom vroeg Waterschap Vallei en Veluwe bij de provincie Gelderland ontheffing aan om de kap begin 2019 mogelijk te maken.
Eind februari keert de ooievaar terug. Om te voorkomen dat er in het broedseizoen geen nestplaats is, plaatst het waterschap op eigen grond een nieuwe nestpaal naast de bestaande boom, voordat de eik gekapt wordt. Het waterschap had hierover contact met de Dorpsraad Eerbeek-Hall. De Dorpsraad ziet graag dat de nieuwe paal de kleur van de oude brug krijgt, omdat dit past bij de omgeving. Voor het mogen plaatsen van de nieuwe nestpaal vroeg het waterschap bij de gemeente Brummen een Omgevingsververgunning aan. Naast de dorpsraad sprak het waterschap met de naaste bewoners. Zij zien in de maatregel geen probleem en snappen dat de boom weg moet.

Lees ook

Studieavond zegen door Israël

EERBEEK – Op donderdag 24 juni is er in Eerbeek een studieavond met ds. Oscar …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.