Home / Brummen-Regiobode / Onderhoud aan ruiterpaden

Onderhoud aan ruiterpaden

REGIO – Tijdens de eerste werkdag van de Paardenvrienden Veluwe Midden in oktober hebben vrijwilligers onderhoud uitgevoerd aan de ruiterpaden van Staatsbosbeheer in de omgeving van Kootwijk en Hoenderloo. Ruim vijftig gebruikers en ondernemers hebben op zeven locaties snoeiwerkzaamheden uitgevoerd zodat de ruiter- en menpaden goed toegankelijk blijven.
Deze werkdag is de eerste stap naar nieuwe samenwerking waarbij ondernemers en gebruikers het onderhoud van de ruiter en menpaden gaan overnemen van Staatsbosbeheer. Laatstgenoemde heeft daar namelijk geen geld meer voor.
De groep ondernemers en particulieren zijn bereid het grootste deel van het onderhoud op zich te nemen, zoals het snoeien maar ook het bladblazen en slepen van de ruiter- en menpaden. Het plan is om twee maal per jaar een snoei ochtend of middag te organiseren. De werkdag van afgelopen zaterdag is hier het gevolg van. Deze dag is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Toeristisch Platform Apeldoorn.
Na afloop was er voor de harde werkers een samenzijn bij paardenhotel de Cantharel. Onder het genot van een drankje en een hapje werd deze dag gezellig afgesloten. De nationale sportbond van de paarden, de KNHS, neemt ook zijn verantwoording om het belang van de vele recreatieruiters te behartigen. Dit probleem van onderhoud speelt niet alleen op de Veluwe maar is in het hele land aan de orde. Vanuit de bond is er het project “Adopteer je route opgestart.
Jaap van der Ende uit Kootwijk, regioconsulent bij de KNHS, erkent dat er bij een project als dit creativiteit en flexibiliteit nodig is aan beide kanten. Hij zegt: “Ruiters en menners zullen moeten beseffen dat rijden in de natuur geen recht is, maar een gunst. Houd er rekening mee dat je op andermans terrein rijdt en dat er best wat tegenover mag staan als je er niet voor hoeft te betalen en in het gebied woont.

Lees ook

Weer ijverig met brei- en haakpennen

LOENEN – Vaak hadden de dames er bij het bestuur van het ontmoetingscentrum De Bruisbeek …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.