Home / Belangrijk / Nijver Dieren toont beeld van bedrijvigheid in het dorp
.

Nijver Dieren toont beeld van bedrijvigheid in het dorp

DIEREN – Het was enorme klus, het samenstellen van het boek Nijver Dieren. Walter de Wit ging namens de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal aan de slag met de informatie die in 103 ordners verzameld was door Frans Nas. Die had in 2003 het eerste deel van Nijver Dieren, over het bedrijfsleven in het oude dorp bezuiden de spoorlijn, het licht doen zien. Hij was daarna meteen enthousiast begonnen met het verzamelen van het materiaal voor het deel over Dieren-Noord.

Het plan was oorspronkelijk om dat in 2007 te laten verschijnen, maar het kwam er steeds niet van. En ook overleed Harrie Wegman, met wie Nas het eerste deel had geschreven. Steeds weer dook ook nieuwe informatie op en Frans Nas wilde het allemaal nog in zijn boek meenemen en behandelen. Maar het was zóveel, dat hij er mede door een afnemende gezondheid niet meer toe kwam er één geheel, een boek, van te maken. Bovendien bleken de voortdurende veranderingen in de bedrijvigheid van Dieren-Noord zo groot en talrijk, dat in veel gevallen een einddatum tot waar nieuwe informatie nog verwerkt kon worden, moest worden verschoven. Harrie Wegman haakte zoals gezegd na verloop van tijd af en is inmiddels overleden. Het toenmalige bestuurslid Wencel Maresch van de Oudheidkundige KRing sprong bij, maar moest na enige tijd ook constateren dat het vrijwel ondoenlijk was om tot een behoorlijke afronding te komen.

Gelukkig heeft uiteindelijk OHK-erelid Walter de Wit de taak op zich genomen ervoor te zorgen dat het werk van zoveel jaren niet verloren ging en dat het boek toch nog kon verschijnen. Wederom als uitgave van de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal. Bestuurslid Wim van den Beukel stond hem bij de afronding bij. Het boek heeft dezelfde opzet en hetzelfde formaat als deel-1 uit 2003 en woensdag 7 november wordt het voor genodigden gepresenteerd. Als zijn gezondheid dat toelaat, zal Frans Nas daarbij zelf aanwezig zijn. Vanaf donderdag is het boek te koop.

Walter de Wit is blij dat de enorme klus geklaard is en durft geen schatting te maken van het aantal uren dat hij aan het boek besteedde. “Het waren er in ieder geval héél erg veel”, aldus de co-auteur. “Het materiaal was niet zozeer het probleem. Frans Nas had eigenlijk het meeste al verzameld. Maar probeer uit 103 ordners vol materiaal maar eens een boek te maken. Dat was op z’n minst een uitdaging”, lacht hij. “Maar ik vond dat het moest gebeuren. En liefst snel, want het zou zonde zijn als het postuum zou worden uitgegeven.”
Gelukkig was van een aantal hoofdstukken al eerste versies gemaakt. “Maar ook die moesten geactualiseerd worden. Dan ging ik bij een bedrijf langs voor informatie en kreeg ik een boek mee, bleek het bedrijf alweer een nieuwe eigenaar te hebben als ik boek terug kwam brengen. Het verloop in de middenstand en bij bedrijven in Dieren is in sommige tijden heel groot geweest. En ik had het nadeel dat ik geen Dierenaar ben en dus een deel van de parate kennis mis.”

Toch is het, met dank aan het jarenlange voorwerk en verzamelen door Nas, een mooi boek geworden en een feest van herkenning voor mensen in Dieren. De foto’s zijn veel mooier afgedrukt dan in het overigens al vele jaren uitverkochte deel over Dieren-Zuid en dat heeft het eindresultaat flink verbeterd. “Toch denk ik dat er, ondanks de enorme vracht materiaal die in het boek verwerkt is, best hiaten in zitten. Volledigheid was het streven, maar tegelijk ook onmogelijk. Dus als mensen aanvullingen hebben; geef ze door aan de Oudheidkundige Kring. Ik denk ook dat ook Frans Nas het een mooi boek vindt, al kon hij bij de afronding niet betrokken zijn.”

Vanaf 8 november is Nijver Dieren-Noord verkrijgbaar voor 17,50 euro. Dat kan door bestelling via het e-mailadres: penningmeester@oudheidkundigekring.nl of telefonisch op 0313-414281. Ook ligt hij in de winkel bij The Read Shop in Dieren en Rheden, Bakkerij Samberg in Ellecom, Kapsalon De Oude Post in De Steeg, Boekhandel Jansen & de Feijter in Velp, Nieuwenhuis Boek en Buro in Doesburg, Bosman Primera XL in Brummen en Boekhandel Hendriks in Eerbeek.

Foto:
Frans Nas verzamelde jarenlang materiaal voor de boeken Nijver Dieren. Deze week verschijnt het deel over Dieren-Noord.

Lees ook

Schatgraven naar afgedankte apparaten

DIEREN – BSO KSH De Boomgaard uit Dieren doet mee met de jaarlijkse inzamelactie voor …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.