Home / Alle-Regiobode / Loenens Statenlid protesteert met dode eik tegen laagvliegroutes

Loenens Statenlid protesteert met dode eik tegen laagvliegroutes

LOENEN – Met een dode eik als symbool voor de achteruitgang van de Veluwse natuur trekt Astrid Vollebregt uit Loenen, lid van Provinciale Staten van Gelderland, dinsdag 4 december naar Den Haag. Ze wil de Haagse politici confronteren met de ernst van de situatie. Haar boodschap is overduidelijk: geen extra uitstoot van C02 en stikstof over onze kwetsbare natuur door absurd lange laagvliegroutes van vliegveld Lelystad.

Astrid Vollebregt strijdt tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport, waardoor vliegtuigen op 1800 meter hoogte over de Veluwe en de IJsselvallei moeten gaan vliegen. Het hoogtepunt van die strijd wordt de tocht met een dode eik naar het Binnenhof in Den Haag op dinsdag 4 december. “Er zijn daar nog te veel politici die niet snappen dat het uur U is aangebroken. De huidige staat van onze natuur verdraagt geen verdere verslechtering. De CO2-uitstoot moet terug. Dan ga je natuurlijk geen nieuw vliegveld openen met laagvliegroutes die nergens anders ter wereld voorkomen. Tegelijkertijd wordt de gewone burger gedwongen zijn gasfornuis in te leveren. Dat klopt niet,” stelt Astrid.
Nog meer gaat de stikstofdepositie haar aan het hart. “Het is een minder bekend onderwerp, maar begin november heeft het Europese Hof van Justitie de Nederlandse stikstofwetgeving afgeschoten, omdat Nederland te gemakkelijk vergunningen voor extra stikstofuitstoot afgeeft. Die wet heet PAS, Programma Aanpak Stikstof. Nu is de Veluwe Natura2000-gebied, waardoor de norm voor stikstofuitstoot hier twintig keer lager is dan elders. Alleen heeft de overheid van Lelystad Airport een zogeheten ‘prioritair project’ gemaakt, waardoor er juist weer méér stikstof over dit kwetsbare natuurgebied mag worden uitgestoten.”
Astrid Vollebregt wil dat er meer aandacht komt voor de situatie. “Op de Veluwe zijn de limieten bereikt of worden ze zelfs al overschreden. Mensen onderschatten de risico’s van fijnstof en ultrafijnstof. Echt, het zal niet lang meer duren voordat iedereen beseft dat dit letterlijk killing is voor onze gezondheid. Deze eik is niet voor niets dood. En er is ook al aangetoond dat vogels soms met gebroken pootjes uit hun ei komen. En daar zou Lelystad Airport nog bij moeten komen. Echt funest voor onze natuur. En waar zadelen we onze kinderen en kleinkinderen mee op?”

De politica uit Loenen heeft zich verdiept in alle gevolgen van Lelystad Airport voor mens, natuur en milieu. Ze heeft als Statenlid schriftelijke vragen gesteld, debatverzoeken ingediend en heeft een technische briefing voor de Statenleden door een ecoloog georganiseerd. Bij diverse gelegenheden hebben burgers ingesproken. Ook is Astrid Vollebregt een petitie gestart namens de kinderen van de toekomst en al het leven in de natuur op de Veluwe. “Lang was ik een roepende in de woestijn, maar nu is Gelderland gelukkig ook om en wil de provincie ook niets meer weten van laagvliegroutes. Nu Den Haag nog. Dat is mijn missie.”

De petitie en de ludieke actie met dode boom worden gesteund door politieke partijen (Groen Links, Partij voor de Dieren, SP en 50Plus), Milieudefensie en vrijwel alle actiegroepen uit Oost- en Noord-Nederland. Red Gelderland ondersteunt daarnaast ook de organisatie van de actie.
De petitie wordt op 4 december naar Den Haag gebracht met een trekker, met daarachter een platte wagen waarop één van de inmiddels vele dode eiken ligt, als symbool van de vernietiging van de mooie Veluwse natuur en de gevaren voor de gezondheid van de mensen en dieren. “Een lange reis die duidelijk maakt dat de maat vol is.”
De timing is perfect met het oog op het Algemeen Overleg Luchtvaart van een dag later. De Tweede Kamer gaat dan weer in debat met minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. “Het moet in Den Haag dan duidelijk zijn dat wij in Oost-Nederland zo’n aantasting van ons leefklimaat absoluut niet gaan accepteren.”

De petitie kan nog steeds worden ondertekend op www.petities.nl, zoek op Namens de Kinderen van Morgen en de Natuur tegen Vliegveld Lelystad.

Foto: Ank van der Bilt

Lees ook

Afscheid van ds. Kees Bochanen bij de Ontmoetingskerk

DIEREN – Op de prachtige zonnige zondag 13 juni heeft de protestantse gemeente Dieren afscheid …

2 comments

  1. De natuur in het algemeen gaat altijd ten koste van “het maatschappelijke belang” bij de overheid. Natuur en milieu zijn van groot belang , maar en knop is zeer gauw omgedraaid. Een gebied als de Veluwe moet gespaard blijven. niet alleen de Veluwe , maar de natuur ook elders. Het wordt tijd dat het maatschappelijk belang MOET WIJKEN VOOR DE NATUUR.

  2. willemien smeenk- ten Broek

    Van groot belang is dat de natuur niet ten koste gaat van de luchtvaart . vertaalt van de welvaart van de mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.