Home / Rheden-Regiobode / Lezing schrijfster Pauline Broekema

Lezing schrijfster Pauline Broekema

VELP – Vrijdag 23 november om 20.00 uur geeft Pauline Broekema een lezing over haar nieuwe roman bij boekhandel Jansen en de Feijter in Velp. Het boek Het Uiterste der Zee, een Roman die Ontroert speelt zich af in het noorden van ons land, maar heeft meerdere raakvlakken met deze regio.

Het uiterste der zee gaat over twee Joodse families in Noord-Nederland. Vlak voor de nazi’s binnenvallen, trouwen Mies en Meijer, twee telgen uit de vee- en textielhandel, met elkaar. Het is een gelukkig huwelijk en algauw wordt er een dochter geboren: Sara. Maar de oorlog verscheurt het gezin. Vader Meijer wordt weggevoerd en moeder Mies en dochter duiken – gescheiden van elkaar – onder in Friesland. Na de oorlog worden Mies en Sara herenigd, maar het leven is niet meer wat het beloofde te zijn.

Pauline Broekema is verslaggever van het NOS-Journaal en daarnaast schrijfster. Ze werkte vier jaar aan het boek. Er zijn diverse lokale verbindingen met onze regio. Eén daarvan is Ellecom. Broekema werd geconfronteerd met het feit dat er bijna geen ooggetuigen meer leven: “Zo veel jaar later moet je het hebben van archieven en persoonlijke documenten. Dat merk ik ook in mijn Journaal-werk. Vroeger waren er nog mensen die uit eigen ervaring konden vertellen. Zo heb ik jaren geleden voor een reportage nog kunnen praten met een joodse Amsterdammer die de verschrikkingen in het SS Opleidingskamp Avegoor, bij Ellecom overleefde.”

Tijdens haar lezing in Velp gaat Broekema onder andere in op het verhaal van twee joodse families en zal ze stilstaan bij het onderzoek dat aan het schrijven vooraf ging. Dat was geregeld behoorlijk emotionerend. De toegang tot de lezing bedraagt 7,50 euro.

www.eenpassievoorboeken.nl

Lees ook

Opbrengst collecte nierstichting

DE STEEG – Van 13 tot en met 20 september vond in De Steeg de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.