Home / Belangrijk / Kom meedoen met PlusBus Rheden en Rozendaal

Kom meedoen met PlusBus Rheden en Rozendaal

RHEDEN / ROZENDAAL – “Met 13.000 ritten op jaarbasis, vier bussen en vijftig man personeel (vrijwilligers) lijkt PlusBus Rheden en Rozendaal op een bedrijf. Een bedrijf van dit formaat heeft dagelijkse sturing nodig en dat hebben we sinds begin dit jaar al niet”, vertelt Gijs Nieuwenhuis, penningmeester van PlusBus Rheden en Rozendaal.

Samen met bestuurder Herman ten Kaate is Nieuwenhuis verantwoordelijk voor de dagelijkse sturing van PlusBus Rheden en Rozendaal, met de officiële naam Stichting Vervoer door Vrijwilligers Rheden/Rozendaal. Samen luiden zij de noodklok: er is dringend hulp nodig binnen het bestuur.
Het bestuursorgaan van PlusBus is sinds eind 2016 aan het veranderen. Toen zijn Nieuwenhuis en Ten Kaate toegetreden. Sindsdien zijn er bestuurders gekomen en gegaan en vanaf begin 2018 telt PlusBus nog slechts drie bestuursleden. De huidige secretaris heeft een baan en is overdag niet aanspreekbaar. Nieuwenhuis: “Zijn inzet is beperkt. Eigenlijk doen we het met zijn tweeën. Statutair gezien is dat te weinig. Er zijn minimaal drie bestuursleden nodig om een stichting te draaien. En sinds begin 2018 heeft Plusbus geen voorzitter meer.”

Noodzaak nieuw bestuur

De noodzaak van een nieuwe voorzitter is op dit moment prioriteit nummer één. Nieuwenhuis: “Wij, Herman en ik, werken momenteel vijf tot zeven dagen per week voor PlusBus Rheden en Rozendaal. Om te zorgen dat de bus blijft rijden, is het noodzakelijk de buit te verdelen. Een bestuur moet voltallig zijn zonder dat het de bestuursleden hun hele week bepaalt. Het is tenslotte vrijwilligerswerk. Met name de contacten naar buiten toe, naar gemeenten en andere vrijwilligersorganisaties, zijn nu onderbelicht. We hebben er simpelweg geen tijd voor. Ook moeten er dingen opgepakt worden.”
De nieuwe voorzitter moet een betrokken iemand zijn met een hands-on-mentaliteit, affiniteit hebben met automatisering en over organisatietalent beschikken. Nieuwenhuis: “Gewoon iemand met gezond verstand. Naast een nieuwe voorzitter is een extra bestuurslid die zich kan gaan buigen over de vrijwilligers en de planning ook zeer welkom. Ook nieuwe chauffeurs kunnen zich altijd melden.”

Doelstelling

PlusBus Rheden en Rozendaal is een organisatie van vrijwilligers. Sinds 2012 verzorgt zij individueel vervoer van deur tot deur voor oudere en gehandicapte inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal. PlusBus is een burgerinitiatief en beoogt de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal te bevorderen. Twee rolstoelbussen en twee auto’s vervoeren dagelijks tussen 08.00 en 21.30 uur individuele klanten naar bijvoorbeeld ziekenhuis, familie of winkelcentrum tegen een betaalbaar tarief. In het weekend rijdt de bus tussen 09.00 en 19.00 uur.
Nieuwenhuis: “Als blijkt dat er geen behoefte zou zijn aan de PlusBus zouden we direct kunnen stoppen. Maar die behoefte is er wel, we hebben tenslotte 13.000 aanvragen voor vervoer op jaarbasis. We bieden een laagdrempelige oplossing voor vervoer op korte afstanden. De plus van de bus is dat wij net iets meer doen dan een ‘gewone’ taxi. Maar helaas moeten we steeds vaker nee verkopen. Vier bussen en vijftig vrijwilligers is de capaciteit die we aankunnen, maar niet zonder voorzitter.”

Toekomst

Ten Kaate: “Als je de klanten zou vragen of PlusBus moet blijven bestaan, is het antwoord vast en zeker ‘ja’. Want we zijn aardig, laagdrempelig en goedkoop.” Nieuwenhuis vult aan: “Als je de maatschappij deze vraag zou stellen, zal het antwoord verdeeld zijn. Een deel zal ‘nee’ antwoorden omdat het geld kost.” Nieuwenhuis: “Een ander deel van de maatschappij zal wellicht met ‘ja’ antwoorden, dat PlusBus moet blijven, omdat ze ook wel van deze voorziening gebruik willen maken als ze oud zijn.”
Zowel de gemeente Rheden als Rozendaal subsidieert PlusBus. Rheden heeft tot en met 2019 een subsidie van 25.000 euro per jaar toegezegd en Rozendaal heeft voor 2017 500 euro toegekend, voor 2018 1.000 euro en voor 2019 is de beschikking nog niet binnen. Deze bedragen gaan met name naar het onderhoud van de bussen. Eén bus rijdt gemiddeld 60.000 kilometer per jaar.
Omdat de bestuurders van PlusBus vinden dat iedereen mee moet blijven kunnen doen, roepen zij iedereen op die ook wil dat de PlusBus blijft rijden. “Kom eens mee, rijd mee en je bent verkocht. Als je tijd hebt en je nuttig wil maken, meld je aan. De klant is je dankbaar”, aldus Ten Kaate.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via secretaris@plusbusrhedenrozendaal.nl. Algemene informatie is op te vragen via info@plusbusrhedenrozendaal.nl.

www.plusbusrhedenrozendaal.nl

Lees ook

The Singing Club en Nomadland

DIEREN – Filmhuis Dieren vertoont zondag 27 juni de film The Singing Club. Op dinsdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.