Home / Nieuws / Jan te Riele blaast Dierens bier nieuw leven in

Jan te Riele blaast Dierens bier nieuw leven in

DIEREN – Ooit, in 1883, was er ook in Dieren een bierbrouwerij. Aan ’t Noorden, de huidige Noorderstraat, brouwde ene Cornelis van Romondt onder de naam Brouwerij de Roos een jaar of tien lang bier. In diens voetsporen is Jan te Riele een paar jaar geleden begonnen met het opnieuw brouwen van echt Dierens bier. Hij doet dat onder de naam Brouwerij Romondt.

Jan te Riele vertelt het verhaal van zijn voorganger en inspirator Van Romondt graag: “Cornelis komt uit een gezin van vijftien kinderen en komt uit Utrecht. Twee jaar na het overlijden van zijn ouders vertrekt hij om in Dieren een bedrijf op te zetten. Hij kan een periode bij de stokerij van de familie Sevenstern meedraaien. Hij heeft zelfs een jaar bij de familie in huis mogen wonen.”
Cornelis was voor Jan te Riele een held; een man die op jonge leeftijd zijn ouders verloor, vertrok naar een nieuwe omgeving. Hij maakte gebruik van de kansen en mogelijkheden die hem, mede door de familie Sevenstern, werden geboden. Hij kon zijn leven opbouwen en vorm geven. Maar minstens zo belangrijk naast het brouwen van bier als bron van inkomsten, was het sociale karakter van de gemeenschap. Hoe Cornelis opgenomen werd in Dieren en zich ontwikkelt tot een succesvol ondernemer. Dát is het verhaal waar Te Riele zich graag aan spiegelt. Hij noemt zich dan ook een sociaal betrokken bierbrouwer. Niet alleen sociaal omdat een smakelijk ambachtelijk biertje drinken met vrienden een sociaal gebeuren is, maar ook omdat hij in zijn bedrijf liefst mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk heeft.

Jan te Riele (55) is één van die vele Nederlanders die kan genieten van een goed glas bier. Ambachtelijk gebrouwen bier. Dus geen pijpje van Heineken, beugel van Grolsch of blik van Schultenbräu, maar speciaalbier. Het is een kijk op bier die steeds breder gedragen wordt. Een hype. “Ik organiseerde echter al in de jaren 80 van de vorige eeuw biertripjes naar België, toen al het mekka van traditioneel gebrouwen bier. Later begon ik zelf thuis bier te brouwen. Echt heel kleinschalig. Hobbymatig.”

Zijn ambities als bierbrouwer kregen de ruimte, toen hij een paar jaar geleden besloot te stoppen als docent sociale vakken aan een ROC. Een studie sociaal ondernemen aan Nijenrode en een master pedagogiek – “Ik mag nogal graag dingen uitleggen.” – volgden. Ook besteedde hij veel tijd aan het opzetten van zijn droom: een eigen bierbrouwerij. Recepten werden uitgeprobeerd, proeverijen met een groep bevriende bierliefhebbers volgden en uiteindelijk werden de eerste ‘batches’ bier gebrouwen. “Dat gebeurt in een brouwerij in het Twentse Albergen, omdat ik nog geen eigen brouwketels en de ruimte daarvoor heb”, legt Jan te Riele uit. “Maar uiteraard helemaal naar eigen recept. En het brouwen doe ik daar ook helemaal zelf.”

De naam Romondt leende Te Riele van zijn voorganger Cornelis van Romondt uit 1883. Op de flesjes staat het wapen van het 1899 uitgestorven adellijke geslacht Van Romondt. Op de plek van de drie rozen in dat wapen prijken nu glazen bier. Te Riele gebruikt die geschiedenis om zijn bier een oude en de ambachtelijke uitstraling te geven en het daarmee in de markt te zetten. “De naam De Roos, zoals de brouwerij toen heette, konden we niet gebruiken. Er is al een brouwerij in Brabant die zo heet”, aldus Te Riele.

De Dierense brouwer is trouwens dol op geschiedenis en de volksverhalen uit deze omgeving. Zo staat binnenkort een nieuw bier op stapel, dat de naam Blauwe Gerrit zal krijgen. “Ook dat is zo’n volksverhaal uit deze omgeving”, vertelt Te Riele. “Blauwe Gerrit is een soort mythisch plaagwezen in volksverhalen op de Veluwe.” Het verhaal gaat dat hij eenzame reizigers op de nek springt en dat hij steeds zwaarder wordt, waardoor het slachtoffer steeds meer uitgeput raakt, maar na het angstig avontuur verder ongedeerd blijft. Te Riele: “Mooi, zo’n verhaal. Dat laat zich prima vertellen bij een goed glas bier.”

Naast de binnenkort te brouwen Blauwe Gerrit, hebben de brouwsels van Romondt namen als Goudheerlijk, Elderwit, Bokbeer, Wild, Heizoen en Carolina. Laatstgenoemd bier was exclusief gebrouwen voor het Carolina festival in Dieren en een groot succes. Hoe ze smaken, moet de lezer zelf maar vaststellen na een bezoek aan één van de dertig café’s, restaurants, slijterijen en supermarkten waar Romondt bieren te koop zijn. “Ik ben kleinschalig bezig en dat moet ook zo blijven”, aldus Te Riele. “Ik wil actief zijn in een gebied tussen Arnhem, Apeldoorn, Zutphen en Doetinchem. Ik brouw momenteel 10.000 liter per jaar, dat moet groeien naar 30.000 liter. Dan kan het uit en heb ik een boterham en de mensen die bij mij werken ook. En zoals gezegd zijn dat mensen die afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.” Een ander voordeel van het relatief kleine gebied rond Dieren is dat het bier op de fiets weggebracht kan worden. “Dat gebeurt met een transport-bierfiets. Uiteraard van Gazelle, ook een Dierens bedrijf”, aldus de brouwer.

Brouwen en bottelen gebeurt dus elders, maar Brouwerij Romondt beschikt binnenkort wel over een eigen bedrijfspand, aan de Lagestraat 21 in Dieren. Daar wordt de voormalige meubelwerkplaats van Egbers en de latere werkplaats van Hettelaar gehuurd en klaar gemaakt voor gebruikt. “Het is weer een volgend stapje”, aldus Te Riele. “Want zo wil ik het doen; met visie, kleinschalig, sociaal en met kleine stapjes.”

Foto: Wencel Maresch

www.brouwerijromondt.nl

Lees ook

Nieuwkomers ondertekenen participatieverklaring

BRUMMEN – Ondanks alle maatregelen omtrent het coronavirus, was het voor drie nieuwkomers Olga, Nahle …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.