Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Snapt u het?

Ik vind: Snapt u het?

Begrijpt u alle brieven die u van de gemeente Rheden krijgt? Kunt u in onze regels opzoeken of u een vergunning nodig heeft als u een straatfeest organiseert? Of hoeveel u moet betalen voor een bouwvergunning voor een dakkapel? Waarschijnlijk niet altijd, en daarin bent u niet alleen.

De gemeente schrijft niet altijd in duidelijke taal. Ze probeert er wel wat aan te doen. In 2016 is ze begonnen met een project. De ambtenaren wordt geleerd hoe ze teksten kunnen schrijven die makkelijk leesbaar zijn. Zo wil de gemeente er bijvoorbeeld voor zorgen dat inwoners alle brieven die ze van de gemeente krijgen goed kunnen snappen.
GroenLinks is hier blij mee, maar vindt het wel erg langzaam gaan. Na drie jaar zijn nog steeds niet alle brieven die de gemeente verstuurt makkelijk te lezen. Bovendien vinden we dat ook de website goed leesbaar moet zijn. En bijvoorbeeld de lokale regels waar u zich als inwoner aan moet houden, de zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Bovendien loopt het project eind dit jaar af.

GroenLinks heeft daarom vorige week dinsdag geprobeerd het College op te roepen om vaart te maken. Dit deed ze samen met de SP. Wethouder Budel zei dat hij vindt dat het best goed gaat. Hoe goed precies kan hij pas zeggen als hij binnenkort een evaluatie krijgt van het project. GroenLinks heeft besloten dit daarom af te wachten. Dan wordt duidelijk wat er nog te verbeteren valt.
Ondertussen heeft de wethouder wel gezegd te willen kijken of het mogelijk is om een ‘vertaling’ te maken van de APV en de legesverordening. Deze zijn nu heel moeilijk leesbaar. In de legesverordening staat hoeveel u moet betalen voor bijvoorbeeld een paspoort, trouwen of een bouwvergunning. Ook beslissingen van de gemeenteraad moet u kunnen snappen.
Deze stappen zijn wat GroenLinks betreft pas het begin. Wij vinden dat u ook moet kunnen snappen waar we in de gemeenteraad over besluiten en waarom. Want alleen als het voor u duidelijk is waar we over vergaderen, kunt u ons bijvoorbeeld zeggen wat u aan een plan zou veranderen of waarom u ertegen bent. Wij gaan hier mee aan de slag voor u.

Linda Nieuwenhoven
Raadslid GroenLinks, gemeente Rheden

Lees ook

Studiekring De Verdieping start tweede groep in Dorpshuis Rheden

RHEDEN – Studiekring De Verdieping is een groep 50-plussers die sinds enige jaren tweewekelijks bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.