Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Compromis

Ik vind: Compromis

Afsluiting van de Doesburgsedijk voor gemotoriseerd verkeer zit er volgens mij aan te komen. Toch stel ik op de valreep graag een compromis voor, dat enigszins recht zou doen aan Dieren en zijn inwoners, vooral die van Dieren Zuid, speciaal de bewoners van Het Bastion.
Het algemeen belang van Dieren en zijn inwoners is qua verkeer in de afgelopen jaren ten offer gevallen aan het eigenbelang van Hof te Dieren en het kleine eigenbelang van een met het landgoed samenwerkende ondernemer in Dieren.
Een mogelijk alternatief plan uit de vorige eeuw, voortzetting van de A348 met een brug over de IJssel richting Baak, zou het ook niet hebben gehaald in het politieke bestel hier. Dat volgt immers ‘de kasteelheren’. Het is de gemeenteraad die uiteindelijk beslist.
Juist daarom heb ik halverwege het jaar de inwoners van het dorp Dieren per advertentie opgeroepen om hun mening over de Doesburgsedijk kenbaar te maken aan de leden van die gemeenteraad. Daaraan hebben velen gehoor gegeven. Ik ken de inhoud van hun reacties niet. Het is aan de politiek die te betrekken bij de besluitvorming.
Ik vraag de politiek om alsnog recht te doen. Hier pleit ik dus (weer) voor een tussenoplossing: afsluiten èn openhouden, een compromis qua tijd dus. Afsluiten van de dijk tijdens de spitsuren, ter voorkoming van sluipverkeer. Open houden van de dijk buiten die tijden.

Dit deels niet afsluiten biedt nog een kans: het kan zijn dat de eigenaar van Hof te Dieren – de stichting Twickel te Delden – naar de rechter stapt omdat de gemeente zich dan niet aan een afspraak houdt. B& W lieten zich destijds bij de koop van een stukje grond van Hof te Dieren voor de bouw van Het Rhedens verleiden om aan Twickel te beloven de N348 te verleggen en de Doesburgsedijk af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. Zo’n rechtszaak biedt het voordeel dat de houdbaarheid van de volgens mij onevenredige voorwaarden alsnog getoetst kan worden. Daarvan mag een positieve uitkomst verwacht worden: een objectief oordeel achteraf over zowel gemeentelijk als provinciaal beleid inzake verlegging van de N348 en nu dus van de algehele afsluiting van de Doesburgsedijk.
Ook om dat oordeel dus graag een compromis, vooral ten gunste van aanwonenden. En een symbolische genoegdoening voor alle andere inwoners van Dieren.

Joop Zijlstra,
Ellecom

Lees ook

Afscheid van ds. Kees Bochanen bij de Ontmoetingskerk

DIEREN – Op de prachtige zonnige zondag 13 juni heeft de protestantse gemeente Dieren afscheid …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.