Home / Doesburg-Regiobode / Ennio Morricone centraal in Doesburgs filmhuis

Ennio Morricone centraal in Doesburgs filmhuis

DOESBURG – Filmhuis Doesburg heeft de komende week vier voorstellingen op het programma staan. Vrijdag 16 en woensdag 21 november wordt om 20.00 uur de film Visages Villages vertoond. Zondag 18 november staat in het teken van Ennio Morricone’s negentigste verjaardag. Om 13.30 uur is de thriller La Sconoscuita te zien, met muziek van deze Italiaanse componist. Om 19.30 uur die dag draait de western komedie Two Mules for Sister Sara. Alle films zijn te zien in Het Arsenaal.

Visages Villages is een roadmovie, waarin regisseuse en fotografe Agnès Varda, inmiddels flink op leeftijd, op reis gaat met JR, een fotograaf van midden dertig. Ze reizen over het platteland van Frankrijk en doen daar dorpjes aan om de lokale gemeenschap te ontmoeten en portretten te fotograferen van mensen, die vervolgens ter plekke worden uitvergroot en op muren of andere plekken worden geplakt. Dit gegeven is een eenvoudige doch effectieve manier om de kracht van beelden naar voren te laten komen. Van een simpel portret van een jongedame op de muur naast haar werk tot portretten van medewerkers van een groot transportbedrijf op containers. De geportretteerden reageren allemaal verschillend, wat zowel grappige als ontroerende en soms verrassende scènes oplevert. De jonge fotograaf en oude filmmaakster verschillen enorm van elkaar, maar delen een liefde voor mensen en visuele kunst.

Zondag 18 november wordt stilgestaan bij de negentigste verjaardag van componist, orkestrator en dirigent Ennio Morricone. Hij verwierf wereldfaam met muziek voor films als Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly. Hij componeerde muziek voor zo’n vijfhonderd films en televisieseries en doet dit nog steeds. Morricone is geboren op 10 november 1928 en hier wil Filmhuis Doesburg met twee films bij stilstaan, beide begeleid door muziek van deze componist. Voorafgaand aan beide films is een korte inleiding met kijk- en luisterfragmenten uit andere films waarvoor Morricone de muziek componeerde.

La Sconosciuta draait om Irena, een Oekraïense immigrante die woont in een Italiaans stadje. Haar verleden kenmerkt zich door geweld en vernedering. Ze vraagt om werk aan de portier van een appartementsgebouw, waar ze de trappen mag schoonmaken. Irina raakt bevriend met het kindermeisje van de Adachers, een welgesteld koppel. Wanneer het kindermeisje, in niet geheel onverdachte omstandigheden, van de trap valt, neemt Irina haar plaats in. Ze blijkt al snel de perfecte huishoudster te zijn en maakt zich onmisbaar als oppas. De reden waarom ze zich binnenwurmt in het leven van het rijke echtpaar is duister en schokkend. Deze film draait om 13.30 uur.
Om 19.30 uur is Two Mules for Sister Sara te zien. Deze film speelt zich af in het Mexico van de negentiende eeuw. Revolverheld Hogan redt een nonnetje, zuster Sara, uit handen van een stel dronken bandieten. Hij ontdekt dat deze onverwachte ontmoeting een waar buitenkansje voor hem is, omdat zij veel afweet van de officieren in het garnizoen dat hij van plan is aan te vallen. Sara vertelt Hogan dat ze samenwerkt met een groep Mexicaanse revolutionairen, die hun land willen bedrijven van de Franse bezetters. Hogan gaat in op Sara’s verzoek om haar naar het kamp van de Mexicanen te begeleiden en hen eventueel te helpen de geldkist van het garnizoen te stelen. Als Hogan een Franse munitietrein wil vernietigen, wordt hij echter geraakt door een pijl in zijn schouder .

www.filmhuis-doesburg.nl

Lees ook

Feestelijke opening Klompenpad in Angerlo

ANGERLO – Op zaterdag 5 september vond de feestelijke opening plaats van het nieuwe Klompenpad …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.